Milliókat buktunk Bienerth miatt

Tóth István, a szent­endrei Kossuth SE elnöke tegnap a Fővárosi Főügyészségen feljelentést tett Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke ellen hűtlen kezelés, rágalmazás és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt.

Tóth István klubelnök szerint aki bűnös, annak lakolnia kell © Fórika Attila

A januárban hivatalba lépett MÚSZ-elnök mögül kihátrált az egész szakma, rendkívüli közgyűlés lesz szeptember 1-jén, bukása borítékolható. A fekvő oroszlánt rugdalni mintha fölöslegesnek tűnne...

Annyi bűnt követett el, mindez nem maradhat büntetlenül.

Például mit?

Hihetetlen feszültséget gerjesztett a sportágban, sportolók nem beszélnek sportolókkal, vezetők kollégákkal. Emellett sok millió forintot bukott a sportág.

Hogyan?

Meggyőződésem, a vizsgálatok rámutatnak majd, rengeteg kifizetés mögött nem volt valós teljesítés. Fölvette például közeli ismerősét, Szabó Krisztinát, akivel időközben megromlott a viszonya, emiatt már távozott is a szövetségtől. A hölgy egymaga vezette a szervezetet. Marketinges munkát adott a barátnőjének, aki nem kevés pénzt keresett komoly teljesítmény nélkül. Aztán a MÚSZ gyorsan kifizetett több milliót a 2024-es rövid pályás vb logójának tervezésére, majd hónapok múlva derült ki, hogy pályázunk... Hozzáteszem: nem ismerem Bienerthet, sőt anno úgy voltam vele, kapja meg a lehetőséget, egy menedzser típusú vezető sokat segíthet. De csak káoszt okozott.

Bienerth Gusztáv Verrasztó Dávidhoz beszél. A sportágban már nem sokan állnak szóba egymással © Móricz István

Biztosabb Bienerth bukása, ha zajlik ellene eljárás?

A feljelentésem mögött nem volt ilyen motiváció. Én szimplán rendet szeretnék.

Gyárfás Tamás, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, a masters vb szervezőbizottságának egyik vezetője arra kérte Bienerthet, az esemény végéig csak a sikeres rendezéssel foglalkozzanak. Nem gondolja, hogy nem éppen időszerű a feljelentés?

Az ügy lezárása úgy is időt vesz majd igénybe. Azt szeretném, hogy a károkért kapja meg a kiérdemelt büntetését.

Ki lenne a megfelelő elnök?

Most már a sportágból érkező emberre volna szükség, máskülönben megint rengeteg időt veszítünk. Voltak ugyan konfliktusaim Hargitay Andrással, de őt el tudom képzelni.

Gyárfás visszatérésére...

...semmi esélyt nem látok. A FINA-ban betöltött tisztségéhez azonban fontos volna az erős MÚSZ.