Michelisz: gyári pilótaként sem szórom a pénzt – interjú

A gyári Honda pilótává előlépő Michelisz Norbert optimistán várja a túraautó-vb-t, a pénz viszont továbbra is csak másodlagos számára. A Zengő csapat előtt pedig riválisként sem lesznek titkai.
A gyári Honda pilótává előlépő Michelisz Norbert optimistán várja a túraautó-vb-t, a pénz viszont továbbra is csak másodlagos számára. A Zengő csapat előtt pedig riválisként sem lesznek titkai.

Mégis mennyivel jobb az idei versenygépe?

A motor, a karosszéria és az első felfüggesztés terén is módosult az autó, átlagosan egy-két tizedmásodpercekben mérhető a gyorsulása. Szóval nem arról van szó, hogy akkorát léptünk előre, hogy miénk lesz a mezőnyben a legjobb kocsi, de szerintem akad majd olyan hétvége, ahol a Honda lehet a referencia – mondta a vb-4. magyar pilóta.

A mezőny is átalakult kicsit: gyengült vagy erősödött?

Erősödött. Igaz ugyan, hogy kettővel kevesebb a gyári Cit­roën, összességében azonban öt autójuk lesz, hiszen a Sebastien Loeb csapatában futó három privát gép ugyanolyan jó. A tesztek alapján a Volvo is nagyon erős, ez már kapásból hét kocsi. S akkor még ott van a két hondás csapattársam, a korábbi F1-es Tiago Monteiro és a túraautó-világbajnok Robert Huff, szóval tízünk közül bárki labdába rúghat majd a dobogós helyezésekért. Tavaly ez a szám hat-nyolc volt.

Mégis optimistább, mint egy éve ilyenkor.

Mert technikai szinten javultunk, és gyáriként azért jobb lehetőségeim vannak. Hiszek abban, hogy sikeres évet zárhatok.

Korábbi csapatfőnöke, Zengő Zoltán maradhatott a menedzsere?

Zolival nagyon jó volt a viszonyunk, és ez ezentúl is így marad. Ha ezt menedzseri szerepként értelmezzük, az is helytálló.

A pályán viszont ellenfelek lesznek.

Természetesen ott mindenki a saját érdekeit nézi.

Új csapatánál nem aggódnak, hogy belső titkokat, beállításokat árul el Zen­gőéknek?

Szerencsére nem kell lakatot tennem a számra, hiszen ők is Hondával versenyeznek, s közös érdek, hogy minden autó jól szerepeljen.

© Fotó: Végh István

Az új szerződéssel nyilván anyagilag is jobban járt, elárulja, mennyivel?

Biztos vagyok benne, hogy most is többen vannak a mezőnyben, akik nagyságrendekkel többet keresnek nálam. De nincs okom panaszra, büszke vagyok arra, amit elértem. Különben meg számomra fontosabb a jó csapat és a versenyképes autó a pénznél. Most is ugyanolyan körülmények között élünk a feleségemmel, Johannával, mint eddig, nem kezdtem őrült költeke­zésbe.

A szurkolói elfogadták a csapatváltását?

Úgy érzem, igen, ezért remélem, továbbra is kíváncsiak lesznek rám. Ráadásul mivel a Zengő Motorsport ott maradt a mezőnyben, most már több magyar versenyzőért is szorít­hatnak.