Megvágott arccal is hokizik Vas János

Belső varrással öltötték össze csúnya sebét.
Belső varrással öltötték össze csúnya sebét.

Nomen est omen, azaz a név kötelez: Vas János szervezete vasból készült, az akaraterejét pedig acélból kovácsolták. Az óévzáró cseh jégkorongbajnoki meccsén, december 30-án Litomericén a vendég Slavia Praha magyar hokisa egy védőt próbált kikerülni, aki be­akasztott neki egy bodicseket, amitől a magyar válogatott támadó a palánknak vágódott. Óriási ütést kapott a farcsontjára, de ami ennél is rosszabb: elöntötte a szemét, az arcát a vér.

– A sisakom, vele együtt a szemvédő plexi is lerepült, így a bekk korijának éle akadálytalanul szántotta végig az arcomat – mesélte a Borsnak a Jankó becenevű gólvadász. Nyomókötést kapott, majd – kórház helyett – egy helyi doktornő a csarnokban úgynevezett belső varrással összehúzta a tízcentis sebet. Remény van arra, hogy a módszer következtében alig látható heg marad vissza. Ezt a fajta öltésmegoldást alkalmazta a szülész a jégkorongozó felesége, Gabika esetében tavaly szeptemberben, amikor császármetszéssel hozta világra Joel nevű kisfiukat.

– Azt ellenőriztem először az ütközést követően, hogy nem esett-e baja a szememnek. Kevésen múlott, hogy nem... – vallotta be a hokis.

A csatár édesapja, az egykori röplabdázó, idősebbik Vas János amiatt aggódott, hogy fia a tegnap lapzártánk után sorra került cseh bajnokin máris játékra je­lentkezett. Igaz, nem plexivel, hanem rostéllyal a sisakján.