Sport

Még évekig vehetjük a légiós focistákat

Bors

Létrehozva: 2015.02.11.

A Honvéd hétfőn kilenc idegenlé­gióst szerződtetett. Jogos kérdés: miért kapnak milliárdokat az akadémiák, ha neveltjeik az NB I-re se jók?

Több milliárd forint áramlik az idén is a magyarországi fociakadémiákba, ám az intézményekben zajló munkának semmi eredménye.

Ezt jelzi, hogy George F. Hemingway, az élvonalbeli kiesés elkerüléséért küzdő Honvéd tulajdonosa inkább bízik nevesincs játékosokban – szerzeményei névsorát papírról böngészve olvasta fel –, mintsem az utánpótlásközpontjából kikerülő fiatalokban.

Az igazsághoz tartozik, hogy korábban több nevelt is bemutatkozhatott a kispesti felnőttek között, s maga a tulaj is jelezte, hogy rájuk továbbra is számítanak. Ám ettől még a kilenc futballista téli szerződtetése az akadémia működésének egyfajta bizonyítványa.

Az idei költségvetés alapján csaknem kétmilliárd forint jut az akadémiáknak, igaz, ezt a pénzt nem csak a focisták kapják. A tizenöt kiemelt fociakadémia 30 és 50 millió közötti alaptámogatásban részesül az idén, erre jön még a prémium, amit az NB I-be eljutott, 23 éven aluli játékosok száma alapján határoznak meg.

Így az MTK-hoz tartozó Sándor Károly Akadémia, a szombathelyi Illés, valamint a kispesti Magyar Futball Akadémia körülbelül 180-190 millió forintból működhet. Pontosabban ennél is nagyobb summából, hiszen a központok a TAO-támogatások fő nyertesei közé tartoznak, rá­adásul egyéb jogcímen is kaphatnak pénzt, az Illés például az idén 2,4 milliárdot áldozhat infrastrukturális fejlesztésre, míg a Honvédséggel közös múltja miatt a kispesti Magyar Futball Akadémia Alapítvány 50 milliót költhet például toborzásra.

Mikor lesz en­nek látszata? Évek múlva.

Legalábbis Szabó Tamás, a hazai utánpótásrendszer átvilágítását végző Double Pass nevű belga cég mellett dolgozó projektvezető szerint. Elmondta, hogy a brüsszeli egyetemből kivált szakemberek munkájának máris érzékelhető a hatása. Előbb strukturálisan kellett helyretenni a dolgokat, most pedig azt tanulják az intézményvezetők, hogyan kell minél hatékonyabban oktatni a fiatalokat.

– Korábban egy-egy akadémia zárt közösség volt, egymás elől happolták el a tehetségeket, mindegyik csak a saját érdekeit nézte. Mára szemléletbeli változások történtek, belátták, a hatékonyság érdekében egymással összefogva kell dolgozniuk – szögezte le Szabó.

Úgy látja, valami elkezdődött, ám hosszú út elején járunk. A Double Pass 2016-ig dolgozik Magyarországon, s a végső megállapításai alapján három-négy kiemelt akadémia lesz az országban, a többi közép- és alsóbb kategóriájú lesz.

Szóval sok még a teendő, most tanuljuk az utánpótlás-nevelést. Pályák, létesítmények már vannak, itt az idő tartalommal megtölteni azokat.

Brazil–magyar a vb-n

A magyar utánpótlás problémáit szemléltette a hazai rendezéső U19-es Eb is. Mészöly Géza irányításával a gárda 3-1-re kikapott az osztrákoktól, 6-1-re a portugáloktól, de mivel a sorsdöntő partin 2-1-re verte az izraelieket, kijutott az idei, új-zélandi U20-as vb-re.

A torna csoportbeosztását tegnap a helyszínen készítették el. A magyarok a brazilokkal, az észak-koreaiakkal és Afrika bajnokával kerültek egy négyesbe (utóbbi kilétére március 22-én derül fény).

– Sokkal könnyebb csoportba is kerülhettünk volna, ez a legerősebb négyes – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Szalai László szövetségi kapitány. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163757_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas dráma: súlyos döntést hozott meg a Házasság első látásra szereplője - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714093218
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163691_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Karácsony Dobrev Klárát tartja a legalkalmasabbnak miniszterelnöknek – Szentkirályi Alexandra reagált (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714093218
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/EiREfnoqWUZKt8d4g7bfyH0j12BGqU01o1B5uXLsehw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.jpg
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja