Sport

Még a rák sem fog ki Szilvin

T. R.

Létrehozva: 2016.11.27.

Brosio Gőgh Szilvia a legfiatalabb nő, aki megszerezte a legmagasabb nemzetközi búvároktatói minősítést, bekerült a Hall of Fame-be, s közben a rákkal is van egy kis dolga.

Nemigen jutok szóhoz  most, hogy megismertem Szilvi történetét. Idén lesz 40 éves, példaértékû, ahogy él és ahogy megéli a rákbetegségét. 

Beleszeretett a tengerbe

Tizenhárom évesen kezdtem, tájékozódási búvárúszóként – meséli. – Tizennyolc lehettem, amikor először merültem tengerben, Korfunál. Akkor döntöttem el, hogy olyan helyen fogok élni és búvárkodást tanítani, ahol süt a nap, tenger és homokos tengerpart van.

A Könnyűipari Műszaki Főiskola műszaki menedzser szakára járt, a főiskola utolsó éve elôtti nyarat Máltán töltötte, felszolgálóként kezdte, de hamar előrelépett. A munka mellett bebarangolta az országot, majd egy búvárboltba betévedve megkérdezte, mennyibe kerül a hajóroncsokhoz merülni? Annyi pénze nem volt, hát ledolgozta az árát, közben elkezdte a PADI (Nemzetközi Búvárszövetség) oktatói tanfolyamát. A nyár végén hazatért, és édesanyja unszolására teljesítette a főiskola utolsó évét. Kitalálta, hogyha a diplomamunkáját a szezonális cégek pénzügyi tervezéséről írja, akkor vissza tud térni Máltára. 

Anglia után Thaiföld

Egy szerelem Angliába sodorta, de a fiú inkább csak kihasználta. – Anyunak nem mondtam, hogy milyen rossz a helyzet. Itt megtanultam, hogy egy férfiért sosem szabad más országba költözni. Életem legkarakterformálóbb időszaka volt. Napos helyre akartam menni, megforgattam a földgömböt és Thaiföldnél állt meg. A Phi Phi-szigeteken kötöttem ki, és első látásra beleszerettem. Első nap kaptam állást, két évig oktattam és menedzseltem egy búvárközpontot.

Csodák Los Angelesben

Los Angelesbe érkezve azt gondolta, ha a sors úgy akarja, hogy maradjon, akkor az első búvárboltban kap munkát. A telefonkönyvben az Aqua Adventures volt az első üzlet, amit talált.

– Egy Piszkos Fred-típusú férfi vette fel a telefont, azt mondta, nincs szezon és a nők amúgy sem jó búvároktatók, de azért elküldhetem az önéletrajzomat. Egy óra múlva visszahívott, miután látta, hogy oktattam búvárkodást Angliában, Thaiföldön, Ausztráliában, Máltán. Nyolc évig menedzseltem az ő cégét, rajta keresztül kezdtem el a kaszkadőri munkát és ő javasolta, hogy szerezzem meg a PADI-nál a course director minősítést. Szilvi közel huszonöt éve búvárkodik és tizenöt éve tanít, ezalatt ezer­ötszáz embert oktatott, több mint ötezer órát merült – egyetlen baleset nélkül. 

A rák és az élet értelme

Szilviék a kisfiuk, Enzo miatt hatkor kelnek, majd Szilvi dolgozik, aztán kiélvezi a tengerpartot, sétál, úszik, jógázik. Azért pihen többet, mert tavaly kiderült, mellrákja van. Ekkor 39 éves volt, éppen utazott haza édesanyjához, Magyarországra, hogy utoljára lássa, ugyanis neki szintén előrehaladott mellrákja volt, áttétekkel. Két napot töltött az anyukájával, nem tit­kolta előle, hogy neki is daganatos betegsége van. Édesapja 39 éves volt, amikor elvitte a rák, ahogy unokatestvére is éppen ilyen idősen halt meg, szintén mellrákban.

– Nem én választottam a mellrákot, de azt igen, hogyan megyek végig ezen az úton. Lehettem volna depressziós, megkérdezhettem volna, miért pont én, hiszen tisztán étkezem, sportolok mindennap. Eszembe jutott az is, vajon fel tudom-e nevelni a kisfiamat… De inkább arra figyeltem, hogy miként gyógyulhatok meg. A mellrák egy agresszív fajtájával állunk szemben, mindkét mellemet leoperálták, a kemoterápia rossz élmény volt. De amikor jobban lettem, egyből elmentem úszni. Rosszul érintett, hogy a hajamat elveszítettem, de szándékos döntés volt, hogy nem hordok parókát. Ezzel is hirdetem, hogy az élet megy tovább. Rengetegen álmodoznak arról, milyen jó lenne az életük, ha ezt vagy azt megtehetnék. Miközben meg is tehetnék, csak fel kéne állni a tévé elől és belekezdeni. Erre akarom felhívni a figyelmet. A betegséget kihívásként élem meg, és lehetőségként, hogy még közelebb kerüljünk egymáshoz  a férjem, a fiam és én. Most ez a legfontosabb.    

Barátságból szerelem

A férjével egy búvárexpedíción ismerkedett össze, az első években barátok voltak, majd a férfi lett Szilvi Adventures with Miss Scuba websorozatának producere és operatőre. Sok időt töltöttek együtt, aztán amikor egyszerre lettek szinglik, összejöttek. Senki sem lepődött meg.

Ösztönző ékszerek

Szilvi szenvedélyes ékszerkészítő, egyik kedvenc nyaklánca a Never Give Up (Soha nem adom fel), kollekciója a GoghJewelryDesign.com weboldalon tekinthető meg. A Miss-Scuba.com weboldalon pedig olyan nőket gyűjt össze, akiknek a kaland, a búvárkodás, a világjárás a szenvedélyük. – Ez egy kultúra, lázadás a középszerűség ellen. Ez az életem célja, motiválni az embereket, hogy az a kis világ, amiben élnek, nem is kicsi, tele van lehetőségekkel. Amíg egészséges valaki, mindene megvan, ami a sikerhez és az álmok beteljesítéséhez kell.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132040_auto_resized.jpg
origo.hu

Filmre vettek egy imádkozó sáskát, de ami utána jött, arra senki sem volt felkészülve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27107_resized.jpg?avcount=1713252909
origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133120_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17120913_auto_resized.jpg
vg.hu

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132628_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127882_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A Hertha már tárgyal Dárdai Pál utódjával, a berlini szurkolók kiakadtak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27109_resized.jpg?avcount=1713252909
origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132131_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Megértés angyala védelmez minket április 15. és 20. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133443_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy méter mély vízbe fulladt bele egy férfi Oroszlányban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132857_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt: okosabb vagy, mint egy ötödikes?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/x7lqQUVJ_JI0eCK4Fzuf03lhM9dbj60XLk1PTRNchaM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRmMGNjZjZjN2U2NDRhMDM4MjYwYTg5ZjVlMDk0MDM0.jpg
Veled vagyunk

Összeszorul a szív: ezt üzenték a Fradi-szurkolók Dejan Sztankovicsnak és fiának – fotó!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/jtGvxarJThHCdRRs0o_cCST_Kk0y7wDj0KjUlo-rB3Y/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA1ODEwM2NiZjdiNjRmOThiNGIxOWNkMjFjZDRkY2I0.jpg
Kapás Bogi

Fotó a múltból: rá sem lehet ismerni Kapás Bogira, így nézett ki az első olimpiáján