Már a teniszben is bundáznak

Az Australian Open nyitónapján a BBC és BuzzFeed News adta hírül: az elmúlt évtizedben több megegyezéses meccs volt a teniszben. A fehér sportág bemocskolódik.
Az Australian Open nyitónapján a BBC és BuzzFeed News adta hírül: az elmúlt évtizedben több megegyezéses meccs volt a teniszben. A fehér sportág bemocskolódik.

A gyanúsított játékosok közül 16-an a top 50-ben is megfordultak, sőt olyan is akad, aki Grand Slam-tornát nyert. A Tennis Integrity Unit (TIU), a sportág feddhetetlenségére ügyelő szervezet 2007 óta vizsgálja a gyanús meccseket. Csakhogy nehéz bizonyítani. Ezért nem is hozták nyilvánosságra a neveket, de a
TIU szerint tíz játékos esetében szinte biztos, hogy csalt, és három érintett találkozó a sportág szentélyében, Wimbledonban volt.

– 2006-ban egy meccsemért százezer dollárt kaptam volna, ha eladom azt. Ma már a teniszezők harminc százalékának kínálnak pénzt – nyilatkozta Novak Djokovics 2014-ben a USA Todaynek.

A Svenska Dagbladet című svéd lap 2011-ben írt arról, hogy a TIU 41-es listát állított össze azokról, akik kisebb-nagyobb mértékben gyanúba keveredtek. Chris Kemrode az ATP, a férfi teniszezők szervezetének elnöke szerint a sportág a futball és a krikett után a harmadik, amit a legnagyobb számban vesznek célba a fogadómaffiák.

– Neveket akarok! Egyéni vagy páros játékosról van szó? A játékos csalt vagy a stábja? – háborgott az eset kapcsán Roger Federer.

© Fotó: YouTube

– Azért nem ennyire rossz a helyzet – jelentette ki Richter Attila, a hazai szövetség főtitkára. – Top 100-as játékosnak nem érdemes bundázni, mivel évente több százezer dollárt keres. Miért kockáztatna 40-50 ezerért?

Akik már lebuktak

Tavaly az Olasz Teniszszövetség örökre eltiltotta Potito Staracét és Daniele Braccialit. A 34 éves Starace 27. is volt a ranglistán, és 3,78 millió dollárt keresett. Braccialinak a 49. volt a legjobbja. Az orosz Andrej Kumancovot (261.) 2014-ben tiltották el. A TIU által örökre elmeszelt David Szavics 363., Daniel Köllerer 55. volt. 

A TIU-t éppen a gyanús esetek kiszűrésére hozták létre, az elnöke, Nigel Willerton sokáig a Scotland Yard nyomozója volt, és nagyon szigorúak az előírások a megelőzés miatt.

Babos továbbjutott

Babos Tímea nagy csatában, 6:7, 7:5, 7:5-re legyőzte a brit Heather Watsont az Australian Open első fordulójában, így bejutott a legjobb 64 közé. A ranglistán 60. Babos negyedszer próbálkozik Melbourne-ben, s most először jutott túl a nyitókörön. Következő ellenfele a ranglistán a 12. kiemelt svájci Belinda Bencic lesz.

© Fotó: AFP