Lesz folytatása Kiss László nemi erőszak ügyének

Bombát robbantott Hornyák Viktor. Az edző infóit felhasználva ásta elő a Privatkopo.hu Kiss László 1961-es nemierőszak-ügyének iratait.
Bombát robbantott Hornyák Viktor. Az edző infóit felhasználva ásta elő a Privatkopo.hu Kiss László 1961-es nemierőszak-ügyének iratait.

Az uszodák környékén nem volt ismeretlen a piszkos ügy, bár az elmúlt időszakban már senki sem feszegette az ötvenöt éves botrányt. Kivéve az örök ellenzéki álláspontra helyezkedő Hornyák Viktort.

– Miért pont most? Biszku Bé­lát, miért csak mostanában vették elő? – kérdez vissza a tavaly még a szövetség elnökének is bejelentkezett edző.

Mentesült már a hátrányoktól

Kiss Lászlónak a legrosszabb esetben is 1970-ben mentesülnie kellett a büntetett előélet minden jogkövetkezménye alól – mondta dr. Magyar György ügyvéd.

– Nyugodtan dolgozhat edzőként, lehet erkölcsi bizonyítványa. Az nem jogi kérdés, hogy a büntetéséből szabadult embert miért alkalmazta azonnal a klubja, és az sem, mit tesz a történtek után a szövetség. 

– Inkább az lep meg, hogy eddig mélyen hallgattak róla. Mellesleg már másfél évvel ezelőtt a Facebook-oldalamon írtam a történetről, s azóta is megpróbálom felmelegíteni. Talán most ért el arra a pontra a magyar társadalom, hogy szóba lehet hozni a régi ügyeket. Néhány éve, némi ital elfogyasztása után mesélte a történetet egy, a kapitányhoz közel álló edző. Ez nem személyes ügy, de az ilyen emberektől meg kell tisztítani az uszodát.

Hornyák szerint eddig nem tudtak hozzáférni a korabeli anyagokhoz. Túl sok akadályba ütköztek, ám ma már egyesek odáig merészkedtek, hogy Kiss Wikipédia-oldalán utólag írták be, hogy büntetett előéletű.

– Legálisan jutottunk az 1961-es per irataihoz – mondta Valencsik Ferenc, a Privatkopo.hu főszerkesztője.

– Lesz folytatása is, amelyből kiderül, hogyan szabadult korábban Kiss.

Gyárfást ütik a kapitányon keresztül?

A Magyar Úszó Szövetség vezetősége és edzőbizottsága egységesen bizalmat szavazott Kiss Lászlónak. Gyárfás Tamás elnököt kérdezte a döntés után a Bors.

– Ha akkor, a hatvanas évek közepén kell döntenie, engedte volna edzősködni a mostani kapitányt?
– Nem, akkor nem bíztam volna rá a gyerekeket.
– Akkor most miért?
– Mert az elmúlt ötvenöt év hitelesítette a munkáját, teljesítményét olimpiai ara­nyak és számos kitüntetés minősíti. Hoztak ellene egy ítéletet 1961-ben, szerintem ezt másodszor, fél évszázaddal később nincs jogunk megtenni.
– Mit gondol, miért most robbant ki a botrány?
– Nem tudom.
– Eszébe sem jutott, hogy Kiss Lászlón keresztül valójában önt akarták támadni?
– Nem.
– És ha mégis így lenne?
– Akkor tévedtem.