Köszönjük, Katinka!

Sikerekben gazdag hétvégével zárult számunkra az örökké emlékezetes budapesti vb: szombaton három ezüstérmet szereztünk, amit tegnap Verrasztó Dávid megtoldott még eggyel, 400 vegyesen lett második. De aztán Hosszú Katinka jóvoltából ragyogó magyar sikerrel vezettük fel a záróünnepséget: a 400 vegyes világbajnoki és olimpiai bajnok címvédőjén nem érződött, hogy egy hete csak ki-be száll a medencéből, favorithoz méltón, világbajnoki csúccsal (4:29.33) nyerte meg a számot!

Verrasztó Dávid repesztett a 400 vegyesen © Czerkl Gábor

Ez a második aranya, és minthogy szombaton 200 háton második lett (ez volt az első alkalom, hogy második helyezést ért el a vb-ken), Katinka budapesti éremkollekciója teljessé vált: mindhárom „nemesfémből” gyűjtött a vb-n. A célba érkezés után olyan ováció fogadta, hogy még a medencében elsírta magát, aztán ahogy kikászálódott, férje, Shane Tusup a fejébe nyomott egy Iron Lady márkájú sapkát, a hátára terített egy magyar zászlót, és a Duna Aréna percekig tombolt.

Katinka önkívületi állapotban volt, amikor a célba ért © Czerkl Gábor

– Hihetetlen érzés! A célba érkezéskor hirtelen azt sem tudtam, hol vagyok. Tudtam, hogy az utolsó nap kétszer leúszni a távot nagyon nehéz lesz. De roppant boldog vagyok! – nyilatkozta Katinka, aki korábban videoblogjában elmesélte, hogy egy-egy rangosabb torna után kiteszi az érmeit, és edző-férjével, Shane Tusuppal átbeszélik a történteket.

Fantasztikus diadallal zárta a hazai vb-t © Czerkl Gábor

– Ilyenkor elgondolkozunk, mekkora utat jártam be 2012 óta. Igyekszünk kiélvezni a pillanatot. A 200 méter hát előtt Shane azt mondta: élvezzem az úszást, csak magammal foglalkozzak. Ha már nem nyerek több érmet, akkor is hihetetlenül eredményes pályafutást tudhatok magam mögött – magyarázta Katinka.

– Rióban is az volt a célom, hogy döntőt ússzak, akkor nem jött össze, így nagyon féltem a fináléba kerüléstől – ezt már Verrasztó Dávid mondta lapunknak, aki szintén könnyeivel küszködött, így köszönte meg mindazok támogatását, akik bíztak benne. Mélyről jött vissza a tavalyi sikertelenség után, érthetően megindult volt, hogy Kazany után ismét ezüstöt tudott szerezni.