Klopp: jobb vagyok, mint amilyennek álmodtam magam

Jürgen Klopp neve összeforrt a Dortmunddal, amellyel kétszer lett német bajnok, történelmet írt a csapattal. Most a Liverpoollal törekszik ugyanerre.
Jürgen Klopp neve összeforrt a Dortmunddal, amellyel kétszer lett német bajnok, történelmet írt a csapattal. Most a Liverpoollal törekszik ugyanerre.

Klopp irányítása alatt történelme legnagyobb sikerét élte meg a Dortmund, kétszer lettek bajnokok, nyertek szuperkupát, és BL-döntőt játszottak. Az utolsó szezon sem sikerült hétköznapira, egy drámaian rosszul sikerült idény után hozta be hetediknek az együttest. Egy kis pihenő után a Liver­poolnál landolt, a brit sajtó tárt karokkal fogadta a nem éppen hétköznapi, kissé őrült és öntörvényű 49 éves németet, aki nem is okozott csalódást.

A Pool egyelőre csak a 8. a bajnokságban, de Klopp mindig produkál valami olyat, amire felkapják a fejüket az emberek. Néha hisztizik, néha beszól, néha poénkodik. – Sokszor nem tudom utólag megmagyarázni, hogy miért viselkedek a pálya szélén olyan hevesen, talán azért, mert ugyan az eszemmel tudom, hogy a foci nem élet-halál kérdése, de a szívem szerint mégis az – mondta Klopp.

– Fiatalon orvos akartam lenni, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy sok esélyem volt rá. Érettségi alkalmával az osztályfőnököm azt mondta: fiam, remélem, hogy összejön a focistakarrierje, különben nem tudom, mi lesz magával.

Összejött: a Mainz legendája lett, majd edzőként lett kiemelkedően sikeres, annak ellenére, hogy nem voltak igazán nagy ambíciói. – Amikor edző lettem, nem címekben gondolkodtam, csak jobb futballban. Gyorsabb, hatékonyabb, agresszívebb játékban. Aztán ez lett belőle: jobb edző vagyok, mint amilyennek valaha is álmodtam magam. Őszintén szólva nem is igen érdekelnek az érmek, kupák. Bent vannak a klubházban, mind a múlt része. Csak a pillanat számít, hogy milyen intenzitással éled át. Csak ez számít, semmi más.