Kiss László: Ilyet velem még senki nem csinált!

A szövetségi kapitány lehidalt Hosszú Katinka eljárásán.
A szövetségi kapitány lehidalt Hosszú Katinka eljárásán.

– Meglepett, elvégre nem adtam okot erre a viselkedésre – mondta a Borsnak Kiss László szövetségi kapitány, amikor azt kérdeztük tőle, hogyan érintette, amikor Katinka keresztül nézett rajta mint egy hirdetőoszlopon.

– Eddig nyolc olimpián vettem részt, de hasonló esettel sohasem találkoztam. Remélem, megoldjuk a gondokat, mert ez a magyar úszás, a magyar sport érdeke. Én nem sértődhetek meg, hogy eredményeink a lehető legjobbak legyenek.

Ahhoz mit szól, hogy Hosszú jelezte, csakis Shane Tusuppal készül?

– Tudomásul veszem, eddig se volt ez másképp. Azt furcsállom, hogy nem tudok vele egyeztetni. Például arról, hogy hol kíván edzőtáborozik vagy éppen melyik váltóban vehetem majd őt figyelembe. Ezt jó lenne idejekorán tudni. Az az állítása, miszerint nem teljesítettük a kéréseit, nem teljesen felel meg a valóságnak, átmenetileg ugyanis a Komjádiban kapott egy orvosi szobát az edzések előtti készülődésre, és az elvárt regenerálódásra. Most is azért jöttem ide, hogy egyeztessek vele és az edzőjével. December 28-án dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is személyes találkozót kért tőle, de nem reagált a megkeresésre. Összességében nem tudom, mi mozgatja cselekedeteit. Már elintéztük neki az új masszőrt, de annak személyéről sem nyilatkozott. Ráadásul már előbb, július 28-án kiutazhat Rióba a még tökéletesebb akklimatizálódás érdekében.

Szabó Bence, a MOB főtitkára így összegezte a helyzetet.

– Pár napja személyesen tárgyaltam vele, elmondtam neki, jelen helyzetben szerencsésebb lenne, ha a tökéletes felkészüléssel törődne. Azt ajánlottam neki, térjen vissza két-három aranyéremmel Rióból, utána rendeződhet minden. A mostani időveszteség e nézetletérések miatt nem kellemes. Garantáltam neki, hogy egy saját masszőr kíséri ki őt az olimpiára – akár MOB-költségen is. Amúgy nem lep meg ez, hiszen más klasszis sportember is előállhat a világon efféle kéréssel, kifogásokkal, ötletekkel. Hogy erről mi a külföld véleménye? Nem tudom, de ez nem is igazán érdekes. Mindkét félnek higgadtságra lenne szüksége, több kompromisszumkészséget kell tanúsítania a szövetségnek és a versenyzőnek is. A MOB természetesen közreműködik abban, hogy a viták ne mélyüljenek tovább.