Kézilabda-vb: ennyi volt a csapatban

Elégedetlenkedhetünk a hetedik hely miatt, de a magyar kézilabdázás jelenlegi helyzetében ez inkább egy dicséretes eredmény – értékelt a Borsnak Hajdu János, a női válogatottal olimpiát is megjárt korábbi kapitány. A szakember azzal érvel, hogy a férfiak a 2012-es olimpiai elődöntő után nem jutottak ki a katari vb-re, s noha tavaly ott voltak Lengyelországban, csúnyán leszerepeltek (12. hely).

– Rendkívül erős és kiegyenlített az élmezőny, az első hét helyezett bármikor elérheti a dobogót – mondta Hajdu. A trénerrel zajló beszélgetésből és a vb statisztikai adataiból a következő tanulságokat tudjuk levonni.

Fontos volt edzőt cserélni

Talant Dujsebajev után jó döntés volt Xavi Sabatét kinevezni, még akkor is, ha legalábbis furcsa, hogy nem vitt ki magával klasszikus szélsőt. De a dán meccset a csapategységgel nyertük meg, úgyhogy csapatot építeni azt nagyon tud.

Sabaté úgy érzi, kihozta a fiúkból a maximumot, büszke a hetedik helyre © AFP

Hiányoztak a kimagasló teljesítmények

Legjobbunk, Nagy László átmeneti kiválása érvágás volt, ami megmutatta, hogy még mindig mennyire fontos a szerepe. Sem a mezőnyben, sem a kapuban nem sikerült olyan kimagasló egyéni produkciót nyújtani, mint például a házigazdáknál Nikola Karabatic képes.

A klubok a fejlődés gátjai

Hiába vannak tehetséges fiataljaink, ha a legjobb együtteseknél úgy vannak vele, igazán eredményesek a légiósokkal lesznek. Dugig van a Veszprém és a Szeged is velük, akik elveszik a játék- és így a fejlődés lehetőségét az ígéretektől.

A csapat legfiatalabb tagja, a veszprémi Ligetvári Patrik mind a hét meccsen játszott, és négy gólt szerzett © AFP

A magyar mezőny erre elég

Hajdu egyetért abban Sabatéval, hogy addig nem tudunk jobb eredményt elérni, amíg a mindenkori kapitánynak támadás és védekezés között állandóan cserélnie kell, mert kevés az olyan játékosa, aki mindkét feladatot klasszis szinten ellátja.