Kemény szerint nem kell temetni a pólósokat

Nem kell kétségbeesni, hogy a férfi pólóválogatott csak harmadik lett a Volvo Kupán. Ettől még brillírozhat az olimpián – vallja Kemény Dénes.
Nem kell kétségbeesni, hogy a férfi pólóválogatott csak harmadik lett a Volvo Kupán. Ettől még brillírozhat az olimpián – vallja Kemény Dénes.

Lejtőn a Benedek-csapat?

2013
Volvo Kupa, Kecskemét: 1.
Világliga szuperdöntő, Cseljabinszk: 2.
Világbajnokság, Barcelona: 1.

2014
Volvo Kupa, Szolnok: 2.
Világliga szuperdöntő, Dubaj: 2.
Európa-bajnokság, Budapest: 2.
Világkupa, Almati: 2.

2015
Volvo Kupa, Budapest: 1.
Világliga szuperdöntő, Bergamo: 6.
Világbajnokság, Kazany: 6.

2016
Volvo Kupa, Győr: 3.
Európa-bajnokság, Belgrád: ?
Olimpiai kvalifikációs torna, Trieszt: ?
Világliga szuperdöntő: ?
Olimpia, Rio de Janeiro: ? 

Persze, ehhez előbb nem ártana kijutni Rióba! A 2013-ban vb-arannyal nyitó Benedek Tiborral mintha lejtmenetbe kapcsolt volna a válogatott, s most ott tartunk, hogy már az olimpiai szereplés eléréséért is izgulni kell.

Ettől függetlenül nincs ember a sportágban, aki szerint lemaradnánk a játékokról! A vasárnap rajtoló szerbiai Eb győztese azonnal megváltja a repülőjegyét, de ha nem is a Benedek-csapat lesz az aranyérmes, az se tragédia, mert a 2–5. helyezettek meg olimpiai kvalifikációs tornán vehetnek részt, ahol kötelező megszerezni az indulási jogot. Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke azonban ennyivel nem elégszik meg.

– Brazíliában más célunk nem lehet, csak a dobogó! – szögezte le a Borsnak a szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok szaktekintély. Rámutatott: az ötkarikás játékokat megelőző tornák semmit nem jelentenek, s példaként felhozta, hogy a Londonban győztes horvátok a hollandiai kontinenstornán csak kilencedikként zártak. De kongatták a vészharangot akkor is, amikor az alighogy kinevezett Benedekkel kikaptunk a montenegróiaktól és a görögöktől a Vodafone Kupán.

– Mégis bíztam benne. Né­hány hónappal később meg is nyerte a csapattal a világbajnokságot – említette Kemény. – Ma sincs okom kételkedni benne és a stábjában. Úgy voltam vele, két eredményes év után belefér egy gyengébben sikerült. A mostani Volvo Kupán jól látszott, mennyire fontos a kapus és a center teljesítménye a vízilabdában. Ezúttal egyik poszton sem nyújtottak a srácok maradandót. Elöl Hárai Balázs és Kis Gábor ráadásul sérüléssel bajlódott. Van fél évünk, hogy csúcs­formába lendüljünk!

© © Bors / Végh István