Kemény Dénes: Nevetséges, amit a FINA művel

Kínos ügy rázta meg a vízilabdát. A hí­rek szerint hazánk úgy játszotta végig az idei vizes-vb-t, valamint úgy vágtak neki klubcsapataink a nemzetközi porondnak, hogy elsiklottunk egy fontos szabálymódosítás felett: az újítások szerint a center ellen, öt méteren belül elkövetett szabálytalanság esetén már elég egyet passzolni. Amint a center megkapja a labdát, egyből bevághatja a kapuba. Korábban két passz kellett, a szigorítást azonban elviekben eltörölték egy ideje.

A Napoli–OSC BL-selejtező után robbant ki a botrány, mivel a magyarok úgy vélték, két gólt is szabálytalanul kaptak (igaz, hogy így is 11-7-re nyertek Gór Nagy Miklósék)

Erről a módosításról a Magyar Vízilabda Szövetség nem tudott, de még Molnár Tamás, a MVLSZ alelnöke, a LEN és a FINA vízilabda szakmai bizottságának magyar tagja sem.

– Nem történt szabálymódosítás. A FINA-tól semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, ezért a magyar szakemberek nem is tudhattak semmiféle változásról – fogalmazott a Borsnak Kemény Dénes, a honi szövetség elnöke.

– Szerda este tíz után kaptunk több SMS-t a LEN egyik tagjától, aki arról tájékoztatott, hogy az ilyen szituációk értelmezése elhangzott szakmai fórumokon, ahol magyar szakemberek is részt vettek. Ez azonban valótlan, hiszen egyetlen magyar résztvevő sem tud ilyenről. Úgy gondolom, egy szabályt vagy annak alkalmazását szóban nem lehet megváltoztatni, ennek nyoma kell, hogy legyen. A szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok szakember leszögezte, egyetlen esetben sem alkalmazták a mó­dosítást a budapesti vb-n. Egyszer volt rá precedens, mégpedig az ifjúsági Eb-n, ám akkor a magyar szövetség azt gondolta, bírói tévedés történt.

Kemény Dénes elnök hivatalos állásfoglalást kért a FINA-tól © Végh István

– Azt a találkozót Molnár Ta­mással néztem végig, aki a következő meccset ellenőrként tekintette meg. Úgy gondolom, ha a LEN és a FINA vízilabda szakmai bizottságának tagja nem értesült a módosításokról, akkor hivatalosan nincs is ilyen. Az történhetett, hogy egyes bírók sajátságosan értelmezik a szabályokat – mondta Kemény, aki hozzátette: hivatalos információt kér a magyar szövetség a FINA-tól, és ha beigazolódik, hogy ez egy olyan nemzetközi változás, amiről nem értesítették hazánkat, majd azt hivatalosan megkapjuk, akkor természetesen a jövőben a magyar meccsek is eszerint a szabály szerint zajlanak majd.