Kemény Dénes: Nem történt szabálymódosítás!

Kínos ügy rázta meg a magyar vízilabdát. A hírek szerint hazánk úgy játszotta végig az idei vizes vb-t, valamint úgy vágtak neki klubcsapataink a nemzetközi porondnak, hogy elsiklottunk egy fontos szabálymódosítás felett. Az új előírások szerint, ha a center ellen úgy szabálytalankodnak öt méteren belül, hogy nincs ott a labda, akkor eddig nem dobhatott úgy gólt a játékos, hogy egyből odadobták neki a labdát, lövés előtt azt vissza kellett passzolnia. Ezt a szigorítást azonban elviekben törölték már egy ideje. Erről a módosításról, azonban nem tudott a Magyar Vízilabda-szövetség, de még Molnár Tamás, a MVLSZ-alelnöke, a LEN és a FINA vízilabda szakmai bizottságának magyar tagja sem.

– Nem történt szabálymódosítás. A FINA-tól semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, ezért a magyar szakemberek nem is tudhattak semmiféle változásról – fogalmazott a Borsnak Kemény Dénes, a honi szövetség elnöke. – Szerda este tíz után kaptunk több SMS-t a LEN egyik tagjától, aki arról tájékoztatott, hogy az ilyen szituációk értelmezése elhangzott szakmai fórumokon, ahol magyar szakemberek is részt vettek. Ez azonban valótlan, hiszen egyetlen magyar résztvevő sem tud ilyenről. Úgy gondolom, egy szabályt vagy annak alkalmazását szóban nem lehet megváltoztatni, ennek nyoma kell, hogy legyen.

A háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány szerint egyetlen egy esetben sem alkalmazták ezt a módosítást az idei vb-n, azonban egyszer volt precedens rá, mégpedig az ifjúsági Eb-n, ám akkor a magyar szövetség azt gondolta, bírói tévedés történt.

– Azt a találkozót Molnár Tamással néztem végig, aki a következő meccset ellenőrként tekintette meg. Úgy gondolom, ha a LEN és a FINA vízilabda szakmai bizottságának tagja nem értesült a módosításokról, akkor hivatalosan nincs is ilyen. Az történhetett, hogy egyes bírók sajátságosan értelmezik a szabályokat – mondta Kemény, aki hozzátette: hivatalos információkat kér a magyar szövetség a FINA-tól, ha beigazolódik, hogy ez egy olyan nemzetközi változás, amiről nem értesítették hazánkat, majd azt hivatalosan megkapjuk, akkor természetesen a jövőben a magyar meccsek is eszerint a szabály szerint zajlanak majd.