Kajak: három dudás egy szegedi csárdában

Mivel jó pár klasszis kajakosnő idén nem versenyez – például az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta hamarosan szül –, a többség lázasan keresi ideális társait. Úgy fest, az olimpiai bajnok Szabó Gabriella, továbbá két világbajnok, Kárász Anna és Vad Ninetta meg is lelte. A három versenyző ugyanis a szegedi Maty-ér vizén együtt edz az Angliából tíz év után hazatért Simon Miklóssal, illetve Kovács László irányításával.

Simon Miklós Angliából hazatérve rögtön népszerű lett a versenyzők körében. Vad Ninettával pár hónapja már együtt dolgoznak

– A múltban jómagam készítettem fel két olimpiai bajnoknőt, Szabót és Kozákot – emlékeztet Simon. – Hazatérési terveimről hallván tavaly ősszel hívott Vad, azt kérdezte, átvenném-e a felkészítését. Májusban Szabó érdeklődött, mivel korábban közös megegyezéssel elhagyta a szlovákiai Likér Péter edzőt. Mindkettejüknek igent mondtam.

Kárász Annával Kovács László is foglalkozik még © Bors

A Vasassal és Szegeddel is szerződött Simon így került időlegesen Maty-érre, ahol Kárász trénere, Kovács közölte vele, mivel betegsége miatt külföldre nem szívesen utazik edzőtáborozni Kárásszal, fogjanak össze.

– Így csatlakozott az év elején Kárász, aki visszatérő vállfájdalmai miatt egyelőre egyesben verseng – folytatja Simon. – Szabó Gabi Fazekas-Zur Krisztinával ül össze párosban, Vad pedig azzal a Takács Tamarával, akit Fábiánné Rozsnyói Kati, a Vasas másik szakvezetője készít fel.

Szabó Gabi nemrégiben csatlakozott a csoporthoz © Czerkl Gábor

A három klasszis szegedi készülődése során ideális az összhang, bár Simon azért elárulta, néha le kell ülnie velük tisztázni bizonyos dolgokat.

– Mindhárman erős egyéniségek, van saját elképzelésük a kajakozásról. Sohasem döntök hatalmi szóval, mert az nem az én módszerem, mindent megbeszélünk közösen.