Sport

Hosszú Katinka: Bennem maradt a tűz

Gömbkötő Roland

Létrehozva: 2016.08.21.

Tudták, hogy a férje legalább húsz kiskutyával tartozik Katinkának? És azt, hogy Tokióban melyik sportágban szurkolna a bajai úszófenomén a férjének? A Rióban három arany- és egy ezüstérmet szerző sportoló elárulta.

Rióban, a Magyar Házban állt a Bors rendelkezésére, hogyhogy ilyen mosolyogva állja az újságírók rohamát?

Az ilyen figyelemhez már kezdek hozzászokni, ez ezzel jár.

Előfordult azért, hogy legszívesebben elbújt volna?

Az athéni olimpia idején tizenöt éves voltam, örültem, hogy ott lehettem, ráadásul a szüleim megígérték, hogy ha kijutok, kapok egy kiskutyát. Ahogy hazaértem, ott várt rám a kutyus, pedig azt hittem, ez csak amolyan ámítás. Pekingbe tizenkilenc évesen mentem, kicsit csalódott voltam, szerettem volna döntőbe jutni, de amikor hazafelé tartottam, nem ez foglalkoztatott, már izgatott voltam, mert három nappal később utaztam Los Angelesbe, az egyetemre. A legrosszabb Londonból volt hazajönni. Világbajnokként indultam az olimpián, de pár tizeddel lecsúsztam a dobogóról. Egyáltalán nem élveztem azt az olimpiát. Rettenetesen csalódott voltam, nem akartam beszélni róla. Még az is megfordult a fejemben, hogy soha többé nem úszok.

Most persze egészen más lesz hazatérni, az aranygéppel indul majd haza. Eddig mihez kezdett Rióban?

Az elmúlt napokban sikerült a családdal egy kicsit körülnézni Rióban, most kellett bevásárolni a szuvenírekből is, ezután pedig Shane-nel mindenféle sporteseményre elmentünk szurkolni. Shane szenvedélyes szurkolása talán a többi magyarnak is szerencsét hoz. Képzelje el, a négyszáz vegyes utolsó ötven méterén láttam, hogy ott ugrál a medence mellett. Ez pedig azt jelentette, hogy világcsúcson belül vagyok. Ha csak úgy integet, akkor tudom, hogy csak be kell fejezni a számot, de az ugrálásából mindig érzem, hogy jó az időm. Mindig mondja, nem azért ugrál, hogy őt kamerázzák. Én meg azt mondom, csak mutassák! Mert az ő munkája igencsak benne van abban, hogy így sikerült Rio!

De vajon előfordulhat-e olyan helyzet, hogy ön szurkol ugyanígy neki?

Volt négy év, amikor együtt versenyeztünk, akkor természetesen én is drukkoltam neki. Most viszont úszni már nem fog, az biztos. Mondjuk vicceltünk már egymás között azzal, hogy Tokióban indulhatna a szörfözők között, én pedig lehetnék az edzője.

Úgy tudom, a kiskutyák kérdése is folyamatosan terítéken van önök között.

Van egy játékunk: a jobb eredményeimet virtuális kiscicákra és kutyusokra válthatom be, amiket majd élőben is megkapok Shane-től. Valamit viszont most elrontottam. Nem tisztáztam Shane-nel Rio előtt, hogy mennyit ér egy olimpiai bajnoki cím. Az az igazság, hogy már nagyon sok kutyánál tartunk, Shane tartozik nekem több mint húsz kiskutyával. De ennyit már nem hajthatok be rajta, viszont majd ha egyszer családot alapítunk, ott lesz minden, kutya, macska és gyerek egyszerre.

A családi kasszát most alaposan feltöltötték. Mihez kezdenek az érmekért járó 136,4 millió forinttal?

Egyelőre nincs tervünk. Igazából még azt sem fogtuk fel, hogy az érmeket begyűjtöttük. Amikor az ember olimpiára készül, akkor nem a pénzre gondol, nem is tudna úgy felkészülni, ha ez lenne a motiváció. Ez egy kellemes mellékhatás. Természetesen örülök neki, hogy Magyarországnak ennyire fontos, hogy olimpiai bajnokai legyenek, és ilyen komoly összegekkel jutalmazzák a sikereket. Ez nagyon pozitív dolog, hálásak vagyunk ezért!

Úgy tudom, legalább a tokiói olimpiáig tervezi az úszó pályafutását. Mi hajtja még? Szeretne a nagy elődök, Egerszegi Krisztina, Keleti Ágnes és Gerevich Aladár nyomába lépni?

Rio előtt sohasem gondoltam volna erre, de most, hogy sikerült három aranyérmet is megszerezni nem tagadom, eszembe jut az is, hogy lehet ez még több is. Lehet, hogy pont jó volt a végére az az ezüst, mert így bennem maradt a tűz, hogy még van mit javítanom, hogy azt a pár századot még le kell dolgoznom. Szóval megvannak a terveink, de egyelőre ez a három is elég hihetetlen.

Beleférhet-e még egy olimpia 2024-ben?

Nyolc év nagyon hosszú idő, addig rengeteg dolog történhet, ráadásul akkor már harmincöt éves leszek. Egy biztos, ha a 2024-est Budapest kapná meg, egy itthoni olimpián feltétlenül szeretnék részt venni!

Kortársai között is van egy elképesztő rekorder…

Michael Phelps? Az ő személye nagy inspiráció számomra. Hogy ennyi idősen is mindig amikor kell, kihozza magából a legjobbat. Nem gondoltam volna, hogy Rióban sikerül ismét a csúcsra jutnia. Ebből is látszik, milyen hihetetlen nagy sportember, szerencsés va­gyok, hogy négy olimpián is testközelből láthattam versenyezni. A huszonhárom aranya pedig felfoghatatlan!

Igaz, hogy megfordult a fejében, hogy Rióban nem magyar színekben indul?

Nekem csak egy útlevelem és egy állampolgárságom van. Meg sem fordult a fejemben, hogy a magyar állampolgárságomat másra cseréljem!

Rendezi Gyárfás Tamással a viszonyát?

Egyelőre kiélvezem a sikert. A folytatásban mi ugyanúgy fogunk készülni, ahogyan eddig. Aztán a többit majd meglátjuk…

Tényleg, már most elkezdi a felkészülést Tokióra?

Igen. Nyakunkon a Világkupa, végre újra rövidpályán, már nagyon várom. De hadd tegyem hozzá: nem azért megyek le reggel az uszodába, mert Shane azt mondja, hogy le kell menni. Egyszerűen imádok úszni…    

Életút

1980-as évek
1989. május 3-án születik Pécsett. Baján jár általános iskolába, és ott is érettségizik. Apja, Hosszú István 81-szeres kosárlabda-válogatott, anyja Bakos Barbara, nagyapja pedig az a Bakos László, aki az első edzője is.
2000-es évek
2008-ban kiköltözik Amerikába. A dél-kaliforniai egyetem pszichológia szakán tanul és sportol. A 2009-es római világbajnokságon világbajnoki és Európa-csúcsot úszik.
2010-es évek
A 2010-es budapesti úszó-Eb-n Európa-bajnok lesz. A 2012-es Eb-n három aranyérmet és egy ezüstöt is szerez Debrecenben. Ősszel leváltja edzőjét, Dave Salót, ezután párjával, Shane Tusuppal edz.
2013-2015
Történelmet ír: rövidpályán mindhárom vegyesúszószám világrekordját megdönti. Az európai szövetség 2013 legjobb európai úszónőjének választja. 2015-ben megnyeri a Vk-t.
2016
A riói olimpián élete legjobb eredményét hozza: olimpiai rekordot és világcsúcsot is úszik. Három arany- és egy ezüstérmet nyer.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714116012
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162715_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Őszintén remélem, hogy a következő években kizárólag ukránok kapják a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat – de tényleg!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714116012
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164150_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő változás áll be az időjárásban: erre kell számítanunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenki csodájára fog járni Európa legnagyobb tárlatának, amelynek a Városliget ad otthont

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/EiREfnoqWUZKt8d4g7bfyH0j12BGqU01o1B5uXLsehw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.jpg
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja