Himnuszt írtak Grosics emlékére

Méltóképp emlékezett a budai Grosics Iskola névadója születésének 90. évfordulójára. Először hangzott fel a legenda emlékét őrző himnusz.
Méltóképp emlékezett a budai Grosics Iskola névadója születésének 90. évfordulójára. Először hangzott fel a legenda emlékét őrző himnusz.

Megindító volt, ahogy a több száz diák előadta az egykori „grosicsos” diák, Nagy Gábor által komponált Grosics-himnuszt.

– Elérzékenyültem a hallatán – vallotta be a néhai Fekete Párduc lánya, Edina, akitől azt is megtudtuk: papája több száz darabból álló hagyatéka a felcsúti Puskás Intézethez kerül. – Korábban felmerült az az ötlet is, hogy egy saját Grosics-múzeumot hoz létre a családunk, ám apám végrendeletében rendelkezett arról, hogy a hagyaték Felcsútra kerüljön, mondván, ott lesz a legjobb helyen. Ez persze felülírt mindent.

Edina a budai társasházukban egy egész szobát megtöltött édesapja emlékeivel. Megemlítette, papáját többször kapacitálták arra, hogy tegye pénzzé értékesebb ereklyéit, ám annak a gondolatát is elutasította, hogy elárverezzék azokat.

– Amikor rendeztük a tárgyakat, előkerült az 1954-es berni vb-döntő „tényleges” ezüstérme, és az is, amelyet emlékül postázott a FIFA édesapám címére. A halála előtt nem leltük a valódi medáliát, de szerencsére megvan!

© © Bors / Fejér Bálint

A felbecsülhetetlen értékű gyűjteményből Edináéknál csupán egy-két tárgy marad, ezek örökre a papájára emlékeztetik.

Amúgy a Bikszádi utcai suliban hétfőn nyílik a Grosics Kapusakadémia budai bázisa, amelynek megszervezéséért sokat tett Edina férje, Kiss Tamás, az akadémia igazgatója.

© © Bors / Kecskeméti Zoltán