Hegedüs Csaba, a Tuskirály tiszteletbeli elnök lehet – de nem most

Napirenden kívüli javaslattal állt elő az ESMTK. Az erzsébetiek felvetették, legyen a Magyar Birkózó Szövetség tiszteletbeli elnöke dr. Hegedüs Csaba. Egyelőre nem lesz.
Napirenden kívüli javaslattal állt elő az ESMTK. Az erzsébetiek felvetették, legyen a Magyar Birkózó Szövetség tiszteletbeli elnöke dr. Hegedüs Csaba. Egyelőre nem lesz.

A csecsszopó is tudja, hogy a birkózóként zseniális, olimpiai bajnok, Eb- és vb-címet szerzett, ám a honi szövetség elnökeként már nem mindenki által kedvelt - és itt igen udvariasan fogalmaztunk..! - Tuskirály, azaz dr. Hegedüs Csaba a kisujjában hordozza a sportág ábécéjét. Viszont 2015. januárjában a birkózók tisztújító közgyűlésének tagsága kifejezte azon óhaját, hogy elég volt belőle, majd a helyére megválasztották az egykori csepeli birkózó Németh Szilárdot.

Nos, a pénteki rendkívüli közgyűlésen az erzsébetiek napirenden kívül azt javasolták: Hegedüs legyen a magyar birkózó szövetség tiszteletbeli elnöke. Németh elnök erre fel a mikrofonhoz lépett, és tudatta: a Tuskirály tiszteletbeli elnökké választása lehetetlen. Azon egyszerű ok miatt, hogy már van egy tiszteletbeli elnökük, mégpedig a korábban, a kommunizmus éveiben "rendes" elnökként sokat és kiemelkedően dolgozó, fáradozó dr. Bíró Mihály. Németh hozzátette: alapszabályuk nem fogalmaz többes számban, azaz csak egyetlen tiszteletbeli elnököt engedélyez.

Itt pont kerülhetne a történet végére, ám Németh elnök ezt közölte még a közgyűlés tagságával:

– Az ESMTK előterjesztését elnökségünk elutasította. Ennek magyarázata az, hogy nem kívánunk kettős hatalmi rendszert a sportági vezetésben. A másik: tudom, tudjuk, milyen kiemelkedő alakja birkózásunknak Csaba. Jövőre 70 éves lesz, akkor visszatérhetünk erre a kérdésre.

Mi meg most azon morfondírozunk: módosítják-e ehhez az alapaszabályt? Ugyanakkor kérdéses, ha az elnökség valóban előterjeszti Hegedüs tiszteletbeli elnökké történú megválasztását, vajon a közgyűlés tagsága igen mond-e rá, azaz szembe megy-e Németh és elnökség előterjesztésével.

Pár hónap múltán kiderül.