Hatalmasat kaszálnak a magyar játékosok klubcsapatai

A magyar válogatott játékosainál többet csak klubcsapataik kamatoztatnak az Eb-menetelésből. A kapós játékosokat piaci értéke a többszöröséért árulják.
A magyar válogatott játékosainál többet csak klubcsapataik kamatoztatnak az Eb-menetelésből. A kapós játékosokat piaci értéke a többszöröséért árulják.

Szépen kiaknázzák az Eb adta lehetőségeket a magyar játékosok klubjai. A hírek szerint a Hoffeinheim Szalai Ádámért és a Bursaspor Dzsudzsák Balázsért csaknem az Eb előtti piaci értékük háromszorosát kéri.

A 1,5 millió euróra (475 millió Ft) becsült csatárra most négymilliós (1,27 milliárd Ft), a 4,25 millió euróra (1,34 milliárd Ft) taksált szélsőre tízmilliós (3,16 milliárd Ft) árcédula került, és a szintén 1,5 millió eurós Nagy Ádámért is busásabb ajánlatok futottak be (vélhetően sem a Benfica és a Leicester City csapatához nem igazol, mivel előbbi Kolumbiából, utóbbi Franciországból erősített).

– Teljesen valós, és bevett szokás, hogy egy sikeres szereplést követően nemcsak az érdeklődés nő meg egy-egy játékos iránt, hanem az érte elkért pénz is – magyarázta lapunknak Dénes Ferenc sportközgazdász. – A magyar futballistának végre van referenciája. Így egészen más a tárgyalási alap, mint ezelőtt. Az már más kérdés, hogy lesz-e olyan csapat, amely ki is fizeti érte a kért összeget. Márpedig a csillogás mulandó. Ha ezen a nyáron nem tudják eladni az Eb F csoportjának első helyén végzett válogatott tagjait, akkor jövőre már késő lehet: a mostani sztárból addigra egy világbajnoki selejtezőn vergődő játékossá válhat.

– Nagy a kockázat, mert nem biztos, hogy ugyanezt a csillogást meg tudják csinálni még egyszer. Ám amíg Magyarországon bevételt akarnak generálni, addig a topbajnokságokban nem ennyire sürgős az értékesítés. Kleinheisler László pár éven belül akár nemzetközi kupában is játszhat a Werder Bremennel, amikor már nem néhány milliót dobnak rá az értékére, hanem meg tudják sokszorozni az árát – ismertette a különböző klubstratégiákat Dénes.

Teljesen más a helyzet, ha egy csapat nem számít egy játékosra, mint a németek Szalai Ádámra. A sportközgazdász szerint, ebben az esetben hiába kérnek érte 4 milliót, ha senki nem viszi el ennyiért, olcsóbban is meg fognak válni tőle.