Földházi elmenekült, most mégis visszatért Katinkáékhoz

Három évvel ez­előtt Földházi Dá­vid viharos körülmények kö­zött lé­pett le Hosszú Ka­tinka mellől. Akkor senki nem gondolta, hogy van visszaút, ehhez képest szeptemberben még­is nála kötött ki. A 22 éves hátúszó 2013–2014 között volt a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú edzőpartnere. Anno azt nehezményezte, hogy Shane és Katinka az olimpiai sikereket tartotta szem előtt, így jóval kevesebb figyelmet tudtak szentelni rá.

– Sok minden változott ez alatt az idő alatt. Úgy érzem, sikerült felnőnöm a feladathoz, és testileg, lelkileg is készen állok arra, hogy keményen megdolgozzak azért, amit el akarok érni. Sok kérdőjel volt bennem, amikor újra felkerestem Katkát és Shane-t, de ők az első perctől nyitottan és érdeklődve fordultak felém – fogalmazott Földházi.

Földházi (balra) szeptember végén a hongkongi világkupán 400 vegyesen bronzérmet nyert, ám kérdéses, hogy ebben mekkora szerepük volt Hosszúéknak

A fiatal sportoló korábbi edzője, Törös Károly szerint folyama­tos versenyzésre vágyott a ta­nítványa, azért ment vissza Hosszúékhoz.

– Dávid roppant tehetséges, ám nem túl szorgalmas. Kemény munkával a világ legjobbja lehetett volna, remélem, Katinkáék jobban tudják majd motiválni, mint én – mondta a Borsnak Törös. – Földházinak hiányzott a versenyzés, meg hogy társakkal eddzen, ezeket most megkapja. Sajnos mi nem tudtuk biztosítani neki a folyamatos világkupa-sorozaton való indulást.

Nagy kérdés persze, hogy Ka­tinka és férje – aki mint nemrég utalt rá, még Cseh Laciból és Gyurta Daniból is többet tu­dott volna kihozni – mennyi energiát tud Dávidra fordítani. Mert ugye, Katinkának van egy másik társa is, Dudás Dániel, aki sem a hazai vb-re nem jutott ki, sem a vk-n nem állt rajthoz…

Dani jelenleg nincs olyan formában, hogy elinduljon a pénzdíjas viadalokon, értesültünk. Mivel Shane szaktekintélyét jól ismerjük, itt tényleg csak a figyelemhiány okozhatja Dudás szerényebb szereplését.