Focista akarsz lenni? Akkor menekülj!

A svájci Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) megvizsgálta, hogy az alpesi országból hány éves korukban igazolnak külföldre a tehetségek. Hogy legyen összehasonlítás, harminc további országot is felmért, köztük hazánkat. Kiderült, hogy tőlünk elég fiatalon, átlagosan 20,6 évesen lépnek le a komoly karrierben reménykedők. Ez egyáltalán nem örömhír: aki igazi focista akar lenni, úgy véli, ehhez itthon nem kapja meg a kellő szaktudást, képzést és lehetőséget. Járulékos veszteség, hogy a fiatalokért kevesebb pénzt kapnak a klubok, mint a kiforrottabb játékosokért.

– Elsősorban azért akartam külföldre küldeni a fiamat, hogy mentálisan fejlődjön – nyilatkozta lapunknak Csoboth Róbert, a Benficában focizó, 17 éves Kevin édesapja. – Fél éve van kint, és máris hatalmas változáson ment keresztül. A felnőttcsapat tagjaival ebédelhetnek, ami nagyon motiváló, és Rui Costa meg több korábbi klasszis fiával heti négy napon át azon verseng, hogy egyáltalán a keretbe bekerüljön. Mindig a ma­ximumot kell nyújtania – tette hozzá.

Csoboth Kevin (balra) a Benficában főleg mentálisan fejlődik

Ghánából lépnek le a leghamarabb

Átlagéletkor

1. Bulgária 24,1

2. Spanyolország 24,0

3. Ukrajna 23,8

4. Románia 23,7

5. Olaszország 23,5 ...

27. MAGYARORSZÁG 20,6

28. Belgium 19,8

29. Bosznia 19,8

30. Nigéria 18,9

31. Ghána 18,3

– Itthon nem törődnek a gyerekkel – ezt már egy másik apuka mondta, aki a nevét nem vállalta. – Csak pénzt akarnak belőlük csinálni, a lehető legkevesebb befektetéssel. Sok helyen dilettáns edzők, a tulaj haverjai dolgoznak. Amikor a fiam megsérült, a klubjában rá se néztek, nekem kellett rengeteg pénzt költenem a rehabilitációjára – mondta.

– Nem a mundér becsületét védem, de állítom: a magyar edzők nem rosszabbak a külföldi kollégáknál – ezt már a székesfehérvári Főnix Gold FC-t alapító Szoboszlai Zsolt mondja. Szerinte azzal van baj, hogy nálunk mindenhez érteniük kell az edzőknek, kint meg mindennek megvan a maga felelőse. – Ráadásul itt a mentalitással vannak súlyos bajok. A foci már-már szitokszó, a szülők nem erőltetik, hogy a gyerek focizzon, pedig csak akkor viheti valamire, ha minden edzésen kiadja magából a maximumot. Hát itt nem adják ki. És az akadémiákat se lehet szidni, mert 16 évesen úgy kerülnek már oda a fiatalok, hogy hatalmas lemaradásban vannak – mondta a szakember, aki épp ezért a még fiatalabbak felkészítésére szakosodott.

Az utánpótlás borzalmait a legszemléletesebben a Puskás Akadémia jelzi: a fiatalok miatt hozták létre, de első csapatában jó, ha egy saját nevelésű játékos akad © Végh István