Foci: sok sportoló hazakullog Kínából

Ma már egyre nagyobb sztároktól hemzseg a kínai focibajnokság. Fejlődni és pénzt keresni lehet ott, élni viszont nem mindenütt olyan csodás az ázsiai országban.
Ma már egyre nagyobb sztároktól hemzseg a kínai focibajnokság. Fejlődni és pénzt keresni lehet ott, élni viszont nem mindenütt olyan csodás az ázsiai országban.

Európa-klasszis játékosok sora szerződik a januári átigazolási időszakban a Szuper Ligába. A kínai gazdasággal egyetemben a helyi futball is mind számottevőbb szerepet játszik a globális palettán. A Kuangcsou Evergrande csapatát például a világbajnok Luiz Felipe Scolari vezette tavaly az ázsiai BL-címig, elődje a szintén vb-győztes Marcello Lippi volt.

Huszti Szabolcs és Elek Ákos viszont felemás élményekkel gazdagodott. Mindketten a nehézkes beilleszkedéssel indokolták az európai visszatérésüket. Egyikük szóvá tette, hogy a családja nem érezte jól magát, s amikor szükség lett volna rá, nem találtak egy angolul beszélő orvost...

Ezek a sztárok igazoltak a télen Kínába

Fredy Guarín (kolumbiai)

Inter - Sanghaj Senhua

Ramíres (brazil)

Chelsea - Csiangszu Suning

Gervinho (elefántcsontparti)

Roma - Hopej China Fortune

Stéphane Mbia (kameruni)

Trabzonspor - Hopej China Fortune 

– Ha ide jön egy német turista, s történik vele valami, nem mindegy, hogy Budapesten vagy egy szabolcsi kistelepülésen kerül kórházba... – reagált Vörös­ba­ranyi József, a Diósgyőrbe visszatért Elek menedzsere.

– Sanghajban, Pekingben úgy élhetnek a játékosok, mint mondjuk Miamiban. Nincs olyan kívánság, amit ne teljesítenének. Fantasztikusan felszereltek az edzőközpontok, az orvosi technológia elképesztő. Persze, a kínai merőben eltér a mi kultúránktól, mások a szokások, az ételek, az emberek közötti kapcsolatok, és nagyok a földrajzi távolságok. Vannak, akik tudnak mindehhez alkalmazkodni, s vannak, akik nem. Ákos esetében az is fontos volt, hogy az Eb miatt jobban szem előtt legyen.