Ficza Ferit már a világbajnokok is megjegyezték

Még mindig nehezen hiszi el a Zengő Motorsport újonca, a 19 éves Ficza Ferenc, hogy első túraautó-vb-s futamával, amelyen célba ért, rögtön megnyerte magának a hazai rajongókat.

Mert ugyan az idény elején nem lehetett azzal vádolni, hogy a szerencse kegyeltje – a francia versenyre nem készült el az autója, Szlovákiában meg az első futamon kigyulladt –, a Hungaroringen mindenért kárpótolta a pontszerzés. – Á, dehogy számítottam erre a két pontra, maximum jövőre – mondta Ficza.

Mostantól aligha teheti meg, hogy kiül a közönség közé © Bors

Michelisz már előretekint

Hetedik éve látogat a WTCC a Hungaroringre, s eddig csak 2014-ben nem állt dobogóra Michelisz Norbert. De hogy ne tudott volna elrajtolni vagy kiesett, arra még nem volt példa.

– Annyi szép élményem van a Hungaroringről, várható volt, hogy előbb-utóbb valami rossz is történik itt velem – mondta. – Viszont a következő versenyekre nézve pozitívum, hogy az autó a pluszsúllyal is versenyképes, és hogy a gyári csapatnál nem kell annyira óvnom a kocsit, mint korábban, itt nyugodtan nyomhatom a gázt.

– Hihetetlen élmény volt, amikor sorra utol­értem a világbajnokokat, majd le is előztem őket az esőben. Pedig óvatosan vezettem, mert úgy csúszott a pálya, mintha tükörjégen mentünk volna. Ficza azt is élvezte, hogy a lelátón már neki is lengtek a zászlók, igaz, a hirtelen jött népszerűséget azért kellő szerénységgel kezeli.

– Már egyre több rajongó felismer. Persze azt azért sosem felejtem el, amikor korábban Szlovákiában két futam között kiültem a nézőtérre a leghangosabb szurkolóim közé, és senkinek sem tűntem fel. Pedig alig félórája, amikor ott száguldot­tam el előttük, még teli torokból biztattak. Sőt lassan a világbajnok és ex-F1-es riválisok is megjegyezik az arcát, főleg, ha még többször sikerül olyan meglepetést okoznia, mint Mogyoródon, amikor az autója hátulját bámulták.