Sport

Extrém fogyókúra vár Alonsóékra

jk, csb

Létrehozva: 2013.07.25.

Hiába számítanak edzettségük alapján korunk gladiátorainak a Forma–1-es pilóták, a Hungaroringen várható kánikula őket is megviseli. A 70 körös futam alatt hat-hét kilót is fogynak Alonsóék.

A Magyar Nagydíj idején rendszerint trópusi hőség fogadja a száguldó cirkusz mezőnyét, ám idén kis túlzással a tojás is megsül majd az aszfalton, 38 fokot ígér a meteorológia. Márpedig ez a versenygépben ülve – ráadásul talpig tűzálló ruhába öltözve – közel a dupláját jelenti.

– Olyan, mintha másfél órás súlyzós edzést végezne valaki a szaunában – magyarázza a jelenleg az AutoGP-sorozatban induló Kiss Pál Tamás autóversenyző, hogy mit élnek át az F1-es pilóták. – A félig zárt versenyautókban a cockpit 62-63 fokra is felmelegszik, ami csak akkor elviselhető, ha mozog a kocsi.

Nem csoda, hogy álló helyzetben mindent bevetnek a csapatok a hűtéshez, a szárazjégtől a ventilátorig. Menet közben ugyan némi folyadékot tudnak pótolni a versenyzők, tudtommal úgy kétliternyit, ám a folyadékvesztés ilyen extrém körülmények között lényegesen nagyobb. Az emiatt előforduló dekoncentráltság pedig ekkora sebességnél nagyon veszélyes.

Saját tapasztalat, hogy egy kánikulai futam után legalább két nap kell a regenerálódáshoz, pedig mi lényegesen kevesebb kört teszünk meg. Ám nem csak az embereket, a gépeket is – különösen a motorokat – megviseli a hőség, hiába a csúcstechnika.

Hogy mennyire így van, jól példázza Fernando Alonso ese­te, aki 2009-ben elájult a bahreini célba érés után. A Ferrari kétszeres világbajnoka később elárulta, gond volt a kocsija hűtésével, így forró gáz áramlott a hátára, ráadásul még a futam elején elromlott az itatórendszere, s ezért kiszáradt. A mérlegelés után kiderült, majd' hét kilóval lett kevesebb, pedig az átlag csak három-négy kiló versenyenként.

Csupán az a bibi, hogy ezeken a vékony testalkatú, ugyanakkor izmos pilótákon egy gramm fölösleg sincs…

Vajon melyik futam repül?

Miután Bernie Ecclestone megerősítette, hogy jövőre az Osztrák Nagydíj is visszatér a F1-es versenynaptárba, azonnal megindult a találgatás, mely futamok repülnek a sorozatból. A 81 éves jogtulajdonos ugyanis kijelentette, húsz versenynél 2014-ben sem lesz több.

Márpedig New Jersey és Szocsi is debütál, azaz minimum két helyet kell felszabadítani. A boxutcai pletykák szerint a jelenlegi helyszínek közül leginkább Kína, Dél-Korea és India aggódhat.

A Le Mans-i győztes dönt

A hungaroringre negyedik versenybírónak a Le Mans-i huszonnégy órás viadalon nemrég futamgyőzelmet szerző Allan McNisht választották. A skót pilóta 2002-ben próbálta ki az F1-et, a To­yota színeiben. Arról is döntöttek, hogy a Magyar Nagydíjon dupla DRS-zónát – a célegyenesben és az első két kanyar között – jelölnek ki, megkönnyítve ezzel az előzést.

Sör helyett vizet ajánl az orvos

Alapos felkészülést ajánl a Forma–1-es rajongóknak a hétvégi kánikulai Magyar Nagydíjra az orvos. – A magas vérnyomásúak, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők jobban teszik, ha inkább tévén nézik a versenyt – mondta dr. Kalcakosz Szófia háziorvos.

– Az egészségeseknek is ajánlott a magas faktorú napvédő, a sapka, a kalap vagy a napernyő, a napszemüveg. Érdemes hűtőtáskában jeget vinni, vizes kendőt kötni a csuklóra. Legalább három liter folyadékot kell inni, lehetőleg ásványvizet, mert a sör is ártalmas a hőségben.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160843_auto_resized.jpg
life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/EiREfnoqWUZKt8d4g7bfyH0j12BGqU01o1B5uXLsehw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.jpg
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja