Elitklubba került Peterhansel

Nem vitás, hogy Stéphane Peterhansel 12. Dakar-győzelmével örökös tagságot nyert a technikai sportágak elitklubjába.
Nem vitás, hogy Stéphane Peterhansel 12. Dakar-győzelmével örökös tagságot nyert a technikai sportágak elitklubjába.

Mert, hogy a csak Mr. Dakarnak becézett versenyző teljesítményét egyhamar nem tudja senki felülmúlni, az szinte biztos. A 12 elsőség már önmagában is elképesztő, ráadásul a francia pilóta ebből hatot motorral (1991–93, 1995, 1997–98), hatot pedig autóval (2004–05, 2007, 2012–13, 2016) szerzett.
Nem csoda, ha sokan máris arról suttognak, ez volt a búcsúfellépése a legkeményebb tereprali-viadalon. Hiszen vajon mi motiválhatná még a folytatásban?

Nos, az autó- és motorsport legnagyobbjai már többször bebizonyították, mindig találnak maguknak okot, hogy folytassák a száguldást. Elég csak annak a bizonyos elitklubnak a többi tagjára gondolni. Michael Schumacher például hét Forma–1-es vb-cím, és három év pihenő után tért vissza 2010-ben a száguldó cirkuszba. S ugyan az újabb három idény alatt már csak a középmezőnyig jutott, a Mercedes elismerte, a szakmai tudása és az észrevételei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma a német istálló uralja a királykategóriát. A kilencszeres gyorsaságimotor-világbajnok Valentino Rossi legutóbb 2009-ben vezette a MotoGP mezőnyét, tavaly mindössze öt ponttal szorult riválisa, Jorge Lorenzo mögé. Nem csoda, ha a hamarosan 37 éves olasz klasszis már a visszavágásra készül. De a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb sem ül a babérjain, legutóbb épp a Dakaron ijesztett rá a nagy öregekre azzal, hogy a verseny elején megszerezte a vezetést. S ugyan egy baleset végül meghiúsította, hogy újoncként nagyot alkosson, borítékolható, nem hagyja annyiban. Hiszen ahhoz van szokva, ahol csak elindul – túraautó-vb, Pike Peak, Le Mans – dobogón végez.

Miért pont Peterhansel lenne tehát kivétel? Akinek ráadásul a párja, Andrea Mayer is autó- és motorversenyző, így olykor közösen is rajthoz állnak, mint korábban például hazánkban, a HunGarian Baján tették. De az is lehet, hogy a levegőt is meghódítják, ugyanis közös új szenvedélyük a repülés.