Egyre eladhatóbb a foci a nő riporterekkel

Rebecca Lowe három éve vezeti az NBC-nél az angol focibajnokság összefoglalóját, azóta 150 százalékkal nőtt a nézettség. Itthon is elfogadottak a nő riporterek, például Takács Rita.
Rebecca Lowe három éve vezeti az NBC-nél az angol focibajnokság összefoglalóját, azóta 150 százalékkal nőtt a nézettség. Itthon is elfogadottak a nő riporterek, például Takács Rita.

Rebecca Lowe újabb, egymillió dolláros szerződést kapott az NBC-től. Amerikában ez a csatorna adja az angol focit, amióta a FOX-tól átkerült a jog és Rebecca vezeti a műsort, 150 százalékkal nőtt a nézettség. Rebecca amúgy újságíró­családba született, életének a szakmáján kívül másik szenvedélye a foci: férje Paul Buckle egykori angol élvonalbeli focista, aki jelenleg az amerikai bajnokság harmadosztályában edzősködik.

Sok a párhuzam Rebecca Lowe és a Sport TV-nél dolgozó Takács Rita pályája között. Rita is elfogadott tagja a focista- és sporttársadalomnak, és az ő férje is a futballban dolgozik, Tömő Attila, a magyar labdarúgó-válogatott menedzsere. Korábban külföldön és idehaza is szokatlan volt, hogy női riporterek dolgoznak a labdarúgásban, de mára ott tartunk, hogy nemcsak elfogadottak, de kifejezetten kedveltek, erről tanúskodik Rebecca sikere is. Persze a kezdetek sosem könnyűek.

– Az első riportjaim egyikét Szolnokon készítettem, akkor jutott fel a csapat az NB I-be – mondta Rita. – Később mesélte Pető Zoltán, a csapat játékosa, hogy megijedtek, amikor női riporter érkezett. – Attól tartottak, hogy olyanokat kérdezek, hogy hányan játsszák a focit, meg hogy a kapus megfoghatja-e kézzel a labdát. De amikor látták, hogy felkészült vagyok és aktuális kérdéseim vannak, megnyugodtak. Ha az ember felkészül, odafigyel, igyekszik tanulni, jobbá válni és kellőképpen alázatos, akkor elfogadják, attól függetlenül, hogy nő.

Rita elmondta, az többször is előfordult – de nemcsak vele, hanem férfi kollégáival is –, hogy ha egy-egy sportolóval, vezetővel, edzővel jobb kapcsolatba került, azok bíztak benne, hogy nem lesznek olyan kritikusak velük.

– Később megértették, hogy ez a munkám, attól, hogy összehaverkodtunk, nem kerülhetnek más elbírálás alá, mint a többiek – folytatta a Harmadik Félidő háziasszonya, aki arról is mesélt, hogy náluk otthon is téma a foci.

– Attilával rengeteg meccset nézünk, mindketten hazavisszük a munkánkat, nagyon sokat beszélünk erről a témáról, Attila mindenben segít. Talán emiatt is olyan mértékben fiúsodtam, hogy már a baráti társaságokban is többnyire a férfiakkal beszélgetek, egy igazi barátnőm van, de őt hidegen hagyja a sport, ő az, akivel minden másról tudok beszélgetni.