Egymilliót kereshet egy magyar focibíró

Bátran vágjon bele, aki jó irányító készséggel rendelkezik, és jól kommunikál!
Bátran vágjon bele, aki jó irányító készséggel rendelkezik, és jól kommunikál!

Sokszor hálátlan hivatás, mégis sokan vágynak játékvezetői karrierre. A legnagyobb bírók is egy alapfokú tanfolyammal kezdték. A négy hónapos kurzus ára tavaly 27 ezer, diákoknak húszezer forint körül mozgott.

– Régen abból lett játékvezető, aki 28-30 évesen abbahagyta a labdarúgást, és beíratkozott a tanfolyamra – mondta Bede Ferenc korábbi nemzetközi játékvezető.

Akadémián tanítják a sporikat

Az elején saját pénztárcából kell befektetnünk: mezek, zászló, síp, sárga és piros lap. A megyei pályafutásunk hétvégente 2-3 mérkőzést jelent. Jó teljesítménnyel bejuthatunk a megyei előkészítő csoportba. Így nyerhetünk felvételt az MLSZ Játékvezető-képző Központ Akadémiájára, ami távoktatásos képzés. Ezen a szinten egy hét vége már csak 1-2 mérkőzést jelent. Jelenleg 11 profi magyar játékvezető működik az élvonalban, ők a meccspénzen felül egy állandó, nem nyilvánosságra hozott fizetést is kapnak.

– Mára ez nem járható út. Egyre fiatalabb játékvezetők kellenek, legkésőbb 18-20 éves korban el kell kezdeni. Ebből kifolyólag már az előzetes labdarúgókarrier sem fontos, de a játék olvasásában előnyt jelent – tette hozzá. Akárcsak egy labdarúgónak, a játékvezetőnek is vannak elengedhetetlen tulajdonságai.

– Bátran vágjon bele, aki jó irányító készséggel rendelkezik, és jól kommunikál. Ha ez már 18 évesen kialakul, akkor potenciális jelölt. Megfelelő fizikai állapot és később nyelvtudás is szükséges. Kevésbé megfelelő pálya ez annak, aki félénk, könnyen befolyásolható és lobbanékony – mondta a Borsnak a 271 NB I-es mérkőzést levezető Bede.

– Annak ellenére, hogy a játékvezetésnek van árnyoldala is, a csapatok, a fantasztikus helyek motiválóak, és ne felejtsük el, hogy itthon egy profi játékvezető havi keresete átlagosan egymillió forint – ösztönzi a fiatalokat Bede Ferenc.

Busás meccspénz

Felnőtt nagypályás fizetés
egy mérkőzésen:

Bajnokság Játékvezető Asszisztens
NB I. 90 000 Ft 60 000 Ft
NB II. 60 000 Ft 40 000 Ft
NB III. 30 000 Ft 20 000 Ft

Megyei
I. osztály 12 000 Ft 8000 Ft
Megyei

II. osztály 10 000 Ft 7000 Ft

Megyei III.
és IV. osztály 7000 Ft 5000 Ft