Egykori versenyzőtársa segítségével állt talpra a vb-második úszó

Ugyan, ki emlékezik már a riói úszócsalódásra? Azt Verrasztó Dávid feledtette 400 vegyesen kiharcolt budapesti vb-ezüstérmével a Duna Arénában.
Ugyan, ki emlékezik már a riói úszócsalódásra? Azt Verrasztó Dávid feledtette 400 vegyesen kiharcolt budapesti vb-ezüstérmével a Duna Arénában.

Abban, hogy a szőke úszó talpra állt, és remekelt, jelentős része van edzőjének, Molnár Ákosnak.

© Czerkl Gábor


– Amikor tavaly Riót követően kiderült, hogy addigi egyik mesterével, Verrasztó Zoltánnal való kapcsolata megfáradt, elhatároztuk, hogy ketten folytatjuk tovább – emlékezik a 30 éves BVSC-tréner. – Dávidnak együtt sok volt, hogy Zoli bácsi a papája, az egyesületi elöljárója és az edzője is egy személyben.

Azt viszont Molnár máig nem hiszi, hogy Dávid ötkarikás csalódását követően valóban végleg fel akart hagyni az úszással.

– Meggyőződésem, hogy azon a zökkenőn túljutott volna egyedül is, de előnyösebb, hogy immár egy éve együtt dolgozunk igen nagy egyetértésben.

Verrasztó Zoltán © Czerkl Gábor


Az addig alkalmazott szakmai megoldásokon 5-15 százalékot változtattak. Nem voltak azok forradalmi módosítások, de mivel közös gondolkodásuk terméke, mindketten értékelik.

– Dávidnál működött a váltás, most meg haladunk tovább, elvégre ismerjük egymást, hiszen 1997 óta versenyeztünk együtt éppen eleget. Erős jellem, ezért képes a legpokolibb erőkifejtést megkövetelő számban, a 400 vegyesen bizonyítani. Feltehetően nem maradunk csak ennél. Ha a jövő évi glasgow-i Eb időbeosztása lehetővé teszi, jöhet a 200 vegyes is.

Molnár a Széchy Tamás neve fémjelezte edzői módszert alkalmazza, bár azon kicsit módosított.

– Rengeteget tanultam Verrasztó Zoli bácsitól, Fehérvári Balázstól, és néhai Széles Sándortól is – most hát irány a 2020-as tokiói olimpia.