Eb és terror: nem kell félni, de jó lesz vigyázni!

Felkészítették a magyar küldöttséget az Eb biztonsági előírásaiból. Az MLSZ szerint nincs pánikhangulat. A szakértő azért óvatosságra int.
Felkészítették a magyar küldöttséget az Eb biztonsági előírásaiból. Az MLSZ szerint nincs pánikhangulat. A szakértő azért óvatosságra int.

Kevesebb mint száz nap van a foci Eb-ig, a rendező franciák pedig már részletesen kidolgozott biztonsági tervvel rendelkeznek a tornára. Az MLSZ munkatársai szerint a nagy terrorfenyegetettség ellenére Párizsban nincs pánikhangulat.

– Habár a lengyel–ukrán Eb előtt is sokan tartottak atrocitástól, végül semmilyen probléma nem volt, most is mindenki a nyugodt, békés lebonyolításban bízik – árulta el Dinnyés Márton, az MLSZ sajtóosztályá­nak vezetője. – A franciák na­gyon szigorú, átfogó biztonsági előírásokat fektettek le, ami meg­nyugtatólag hat.

Megtudtuk, hogy a magyar válogatott Tourrettes-ben található szállodáját az MLSZ és az UEFA biztonsági szolgálata mellett a francia rendőrség, csendőrség erői vigyázzák majd. A csapat szállítása standardizált módon, minden esetben rendőri felvezetéssel történik majd. A stadionokban és azok környékén, illetve a szurkolói zónákban megemelt számú rendőri erő ügyel majd mindenki biztonságára.

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint várhatóan egy 30-50 főből álló különegység a magyar stábbal összenőve biztosítja majd a rendet a válogatott hotelében és annak környékén.

– A különböző biztonsági zónákat már kialakították, megvan a beléptetési rendszer, az esetleges kimenekítés forgatókönyve, a torna kezdetéig a cselekvési folyamatok begyakorlása történik – magyarázta Tarjányi. – Százszázalékos biztonság nincs, de azt tanácsolom a szurkolóknak, hogy ne féljenek, menjenek szurkolni. Tartsák viszont be az előírásokat, tartózkodjanak a biztosított szurkolói zónákban, mert ezzel csökkentik annak kockázatát, hogy bajuk esik.