A WHO által ajánlott napi 400 gramm zöldség-gyümölcsnek mindössze a felét fogyasztjuk...
Fél ezren játszva tanultak az egészséges életmódról az első Sali-Bulin, ahol zenével, bábszínházzal, mesesarokkal és ingyenes, személyre szabott táplálkozási tanácsokkal várták az egészségtudatosságra vágyókat. A rendezvényből befolyt teljes összeget, több mint 300 000 forintot a szervezők a Bátor Tábor részére ajánlották fel.
„Az elsődleges célunk, hogy a gyermekek számára érdekessé tegyük a zöldségeket és gyümölcsöket. Sajnos nagyon kevés felnőtt fogyaszt belőlük megfelelő mennyiséget, és ez kihat a gyermekek étkezési szokásaira is. Viszont ha sikerül megszerettetni a kicsikkel a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, ez az arány javulhat” – fejtette ki a Sali-Buli családi nap és jótékonysági esemény főszervezője, Gazsi Zoltán, az eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint fontos a szülői minta, viszont a gyerekek ugyanúgy hatással vannak a felnőttekre.
Az itthoni gyerekek közel negyede túlsúlyos
Miközben a kicsik az egészségtudatossággal ismerkedtek és meséket hallgattak, addig a szülők ingyenes, személyre szabott táplálkozási tanácsokat kérhettek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől. Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke elmondta, hogy a WHO ajánlása alapján 400 gramm zöldséget-gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta.
„Ma a felnőtt lakosság zöldség és gyümölcsfogyasztása messze elmarad az ajánlott napi mennyiségtől. Átlagosan 200-250 grammnyit eszünk, és ez igaz a gyerekekre is, ami hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon a gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott” – tette hozzá az elnök. A helyszínen megkérdezettek többsége leggyakrabban répát, paradicsomot és salátát fogyaszt, viszont a brokkoli is igen előkelő helyen szerepel a kedvencek listáján.
BÁTRAK eledele
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei, valamint óvónők, tanárok és családok visszajelzései alapján olyan új zöldségmixet válogattak össze, amelynek alapanyagai és vágásmérete közel áll a gyermekek szívéhez, és egyszerűen, könnyen lehet megenni. A konyhakész sárgarépa pálcikákból, színes kaliforniai paprikaszeletek és jégsaláta keverékéből álló diákcsemege sikerrel debütált a Sali-Bulin, amelynek minden eladott darabja 10 Ft-tal támogatja a Bátor Tábort.
„A daganatos és más betegségekben érintett gyerekeknek és családoknak élményterápiás programokat nyújtó Bátor Tábor már ötödik éve dietetikusok által összeállított menüvel várja ingyenes programjaira a táborozókat. A kiegyensúlyozott, napi hatszori étkezést viszont nem könnyű finanszírozni, ezért is vagyunk hálásnak a támogatásért, akik salátával és egyéb adományokkal segítik táborunkat” – köszönte meg az együttműködést Molnár Attila, a Bátor Tábor Alapítvány ügyvezető igazgatója.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.