Drasztikusan változhatnak a fociszabályok

Még januárban tárgyalóasztalhoz ül a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB), hogy megvitassa a videobíró, az ideiglenes és a negyedik cserelehetőség kérdését.
Még januárban tárgyalóasztalhoz ül a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB), hogy megvitassa a videobíró, az ideiglenes és a negyedik cserelehetőség kérdését.

A technológia térhódításával újabb terheket vennének le a labdarúgó- játékvezetők válláról, a gólvonali kamerák mellett most már visszajátszások is segítenék a tizenegyeseknél, a kiállításoknál és a szabálytalankodó játékosok azonosításánál a sporikat. A vi-deobíró tesztelésének kérdésére pedig márciusban kerülhet pont.

– Az elvek világosak, de a részleteket még tisztáznunk kell – mondta Jonathan Ford, a nemzetközi testület elnöke. Ugyanis egyelőre semmilyen elképzelés nincs a rendszer működését illetően: ki és hány alkalommal kérhetné a visszajátszást, megállna-e a játék stb...

A gólvonal-technológia ugyan jelesre vizsgázott és már 2012 óta segíti a játékvezetőket döntő szituációkban, most azonban teljesen más a helyzet. A videobíró kérdése a tisztázatlan részletek miatt is sokkal megosztóbb, tavaly februárban a szabályalkotó testület ezért leszavazta. Teszteléséhez és későbbi bevezetéséhez 75 százalékos többség szükséges az összesen nyolctagú IFAB-szavazáson.

A hazai futballéletet is megosztja

Bede Ferenc, korábbi nemzetközi labdarúgó-játékvezető: NEM
– Bár egyes újításokat, mint a gólvonal-technológiát, támogatom, de a videobíróval teljesen gépiessé válna a futball. Ez a játékvezetés szempontjából káros, az egyéni jellege szűnne meg.

Halmosi Péter, a Haladás labdarúgója: IGEN
– Sok mérkőzés játékvezetői tévedéssel dől el, amiért nem hibáztatom őket, mert emberek vagyunk. Azonban ezek kiküszöböléséhez egy ilyen rendszer szükséges, de csak úgy, ha emiatt nem állna sokáig a játék.

László Csaba, az MTK vezetőedzője: NEM
– Ha nem lehet mindenhol bevezetni a videobírót, akkor inkább sehol. A futballhoz mindig is hozzátartoztak a játékvezetői tévedések. Bár a technológiát sem szabad teljesen félretenni, de a labdarúgás alapjait nem bolygatnám.