Csúnyán beszóltak a magyar sztárfocistának

A Szalai Ádám-féle csatár a védőjátékosok álma. Legalábbis Christian Purbs szerint.
A Szalai Ádám-féle csatár a védőjátékosok álma. Legalábbis Christian Purbs szerint.

A német Hannover Allgemeine Zeitung szakírója vitriolba mártotta a tollát, amikor a Hannover–Köln (0-2) német bajnoki mérkőzésről szóló cikkbe fogott. Már a címadással – Szalai a tökölődés nagymestere – megadta az alaphangot.

– A magyar futballista a tökölődés mestere, mindenféle dinamika, ravaszság és gólveszély nélkül – írta a szerző.

– Még úgy is, hogy két nagy helyzete volt, a 26. és a 30. percben. Minden kapus és védő ilyen csatárról álmodik. Tényleg komolyan hisz abban, hogy ott lehet a magyar válogatottal az Európa-bajnokságon?

A csattanót az osztályzat adta, a végig a pályán lévő Szalai a második legrosszabb eredménnyel zárt, 5,5-es osztályzattal, csak Oliver Sorgot kapott nála – és mindenkinél – gyengébb jegyet, 6-ost. A Hannover ezzel megerősítette utolsó helyét a tabellán, és beállította a Bundesliga negatív rekordját: tizenhárom hazai meccsből tizenegyet elbukott, erre legutóbb az 1965–66-os szezonban a Tasmania Berlin volt képes.

Mióta 2013 nyarán eljött Mainzból – ahol remekül szerepelt –, Szalai nem igazán találja a helyét. Nagy reményekkel igazolt a Schalke 04-hez, ám egy év után lemondtak róla. Ezután 2014 júliusában a Hoffenheimhez írt alá. Eleinte jól ment neki, de tavaly ősszel már csak négyszer játszott – csereként –, így kölcsönadták a Hannovernek, ahol szintén nem váltotta meg a világot. S míg 2013 elején még hétmillió euróra (2,1 milliárd Ft) taksálták, ma csak 2,5 milliót, azaz 775 millió forintot ér. Szalai legutóbb 2014. december 15-én lőtt gólt – a Frankfurtnak – a Bundesligában.

© Fotó: AFP/Europress