Csempészek ölték meg a világbajnokot

Kétszeres thai-box-világbajnok esett el a szíriai harctéren, pedig az albán-német Valdet Gashi remek küzdőnek számított a ringben.
Kétszeres thai-box-világbajnok esett el a szíriai harctéren, pedig az albán-német Valdet Gashi remek küzdőnek számított a ringben.

A januárban az IS kötelékébe lépett koszovói albán, de hatéves kora óta Németországban élő Valdet Gashi másik három thai-boxszossal ment el harcolni Allahért a Közel-Keletre. Azt mondta, örömmel hal meg, csak hogy az általa elképzelt modern kalifátus, az Iszlám Állam létrejöjjön. A szíriai-török határon esett el, amikor cigaretta-, alkohol- és drogcsempészekre vadászott.

Gashi ökölvívással kezdte sportolói karrierjét, 2009-es első profi meccsén, Várpalotán a magyar Balogh László Róbert a második menetben kiütötte. 2011-ben thai-boxra váltott, Thaiföldre költözött, ahol 106 meccset vállalt és óriási hírnévre tett szert. Topmodellt vett feleségül, és két gyermekük született.

Az Eb- és két vb-övet szerzett 29 éves sportoló halálával nagy veszteség érte a küzdősportot, véli Kunkli Tivadar, korábbi thai-box Európa- és világbajnokunk.

– Nem verekedtem Gashival, de több meccse videóját láttam – mondta Kunkli. – Volt egy hatalmas K. O.-ja, amikor néhány laza ütés után megeresztett egy bal lábas rúgást, mely után riválisát kiszámolták. Ritka jó technikájú srác volt.