Chipeket ültetnének a sportolókba

Meghökkentő ötlettel állt elő Mike Miller, az Olimpikonok Világszövetségének (WOA) elnöke, aki mikrochipet ültetne a sportolókba, hogy új szintre emelje a doppingellenes küzdelmet.

A súlyemelés az egyik legveszélyeztetettebb sportág © AFP

– Az a baj a jelenlegi rendszerrel, hogy mindig az aktuális pillanatban mutatja ki, hogy nincsenek tiltott szerek egy sportoló testében. Nekünk viszont olyan rendszerre lenne szükségünk, ami folyamatosan bizonyítja a tisztaságukat, és amennyiben az előre meghatározott területeken változás lenne, azonnal felfedeznék azokat – fogalmazott Miller, aki a kutyáknál már megszokott módon ültetné be az emberekbe a kis kütyüt.

Mike Millertől származik az ötlet © Twitter

Dr. Kator Miklós sportorvos szerint ez csupán etikai kérdés, technikailag megoldható, hogy emberbe chipet ültessünk, ám a szakem­-ber úgy véli: semmi értelme

– A géndoppingé a jövő, ami azt jelenti, hogy egy injekciótól átalakul a sejtosztódása a sportolónak. Ez azonban megtévesztheti a szerkezetet, ugyanis az ilyen kütyük a belső működést monitoroznák , de ez már genetikai­lag módosítva van a dopping miatt. Tehát a csalók előrébb járnak a tudománynál – fogalmazott a Borsnak Kator. Nicole Sap­stead, a brit antidopping-szövetség vezetője is kételkedik abban, hogy mennyire hatásos egy ilyen szerkezet, valamint abban is, hogy nem ütközne-e jogi akadályokba, ha chipeket ültetnének emberekbe.

Kator Miklós állítja: nem sok haszna lenne © MTI

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják.