Brutális versenybaleset: Amputálták a lábait a tinipilótának - videó

Olyan súlyosan megsérült hétvégén a Donington Park-i pályán a 17 éves F4-es pilóta, Billy Monger, hogy térd alatt mindkét lábát amputálni kellett. A fiatal autóversenyző az előtte hirtelen lelassuló riválisa, Patrik Pasma autójába csapódott bele, és közel két óráig tartott, amíg ki tudták szabadítani a roncsból. A nottinghami kórházba szállítása után azonnal megműtötték, s most mesterséges kómában tartják, hogy az állapota stabilizálódjon.

Monger autójának (jobbra) az orra teljesen szétroncsolódott az ütközésnél

Csapatfőnöke, a JHR Developmentset irányító Steve Hunter adománygyűjtést kezdeményezett a neten a fiú gyógykezelésére, amely a tervek sze­rint 260 ezer fontba (97 millió Ft) kerül. Mindössze két nap alatt sikerült jócskán túlszárnyalni az összeget, amely azóta is folyamatosan emelkedik, bizonyítva, hogy sokakat megindított a tini tragikus sorsa.

Monger családja közleményben köszönte meg a pályabírók, a mentésben részt vevők és az orvosok munkáját, amelynek köszönhetően sikerült megmenteni Billy életét.

Alex Zanardi példájából meríthet erőt

A korábbi F1-es Alex Zanardi már bebizonyította, hogy dupla amputáció után is folytatható az autóversenyzői karrier. Az olasz sportember speciálisan átalakított Cart-kocsival folytatta a száguldást, majd paralimpikonként három aranyérmet – kettőt Londonban, egyet pedig tavaly Rióban – szerzett a kézzel hajtott kerékpárosok mezőnyében.

Zanardi, miután elvesztette lábait, új sportkarriert épített © AFP