Sport

Bobby Fischer összetaposta a Nap TV videókazettáját

Szabó Sándor

Létrehozva: 2019.11.17.

Az amerikai sakkvilágbajnok, a 2008-ban veseelégtelenségben elhunyt Bobby Fischer évekig élt hazánkban. Polgár László a Vasárnapi Borsnak először beszél arról, hogy 1993 tavaszán egy hónapig Nagymaroson látta vendégül a klasszist.

Miután az 1972-ben hivatalos FIDE-vb-címet szerzett Fischer húsz év elteltével Kis-Jugoszláviában újra legyőzte szovjet ellenfelét, Borisz Szpasszkijt 10:5-re, magyar barátai arra ösztökélték, hogy telepedjen át ma­gyar földre. Fi­scher bedarálta Szpasszkijt, Polgárék pedig személyesen mentek hozzá a vajdasági Magyarkanizsára, és ott felajánlották: jöjjön át hozzánk. Netán nem érezte magát biztonságban az embargó sújtotta jugoszlávoknál? – vetjük fel.

– Szó sincs erről – így Pol­gár –, de tudja, Bobby Fischer az Bobby Fischer! Haragban volt az Egyesült Államok vezetésével,  és mi segíteni kívántunk.

Kiadós fülest kapott néhai Benkő Páltól

Polgárék nagymarosi nyaralójában egy hónapot töltött, továbbá az elhunyt amerikai-magyar sakkozó Benkő Pálnál, Portisch Lajosnál és Rigó Jánosnál is vendégeskedett.

– Benkőt előbb kibékítettem Fischerrel, tudniillik Bobby egy jelzőjével megsértette őt, majd megpróbálta megütni. Pali lekevert egy tisztességeset, ezért haragudtak egymásra.

Felvetésünkre, vajon az Amerika-ellenes jelszavakat hangoztató hontalan jelenléte az akkori magyar kormányzatnak nem volt-e kényelmetlen, Polgár nemmel válaszol.

– A rendszerváltás után az MDF-kabinet erre nem figyelt. Sem a magyar titkosrendőrök, sem az FBI „érdeklődéséről” nincs tudomásom.

Akkoriban felmerült, hogy 1993-ban Polgár Judittal pénzdíjas páros meccset vív.

– Fischer ötmillió dollár, mai értéken 1,5 milliárd forint pénzalapot kért, ezért ebből semmi sem lett – emlékezik Polgár.

Zsuzsi tetszett a néhai sakkozózseninek

Az exbajnok gyakran beszélgetett a Polgár lányokkal a sakk­sportról. 

– Észrevettem, hogy a legidősebb, Zsuzsi felkeltette az érdeklődését. Félre ne értsék, nem volt köztük semmi, de éreztem, szívesen elvette volna feleségül.

László sakkban ugyan nem, de asztaliteniszben többször mérkőzött Fischerrel, akit mindannyiszor elkalapált. Mivel az országban sokan tudtak ittlétéről, egy kameraman felmászott a Polgár-házzal szemben lévő magas fára, és onnan készített róla videófelvételeket.

– A Nap TV embere volt – tu­datja László. Fischer kiszúrta a fa tetején ténykedő férfit, kiküldte hozzá színizom, 200 centi körüli, 120 kilós szerb testőrét. Elkérték a kazettáját, és azt a háborgó Fischer a házban a cipője sarkával apró darabokra  törte. Laci feleségétől, Kláritól  tudjuk, hogy vendégük ügyes volt a konyhában. Remekül szeletelte például a hagymát.

Polgárék jól tartották, aki fő­leg nutellás palacsintát kért, de kapott pörköltöt, és gyakran rántott húst is.

Ötezer dolláros Zsófia-festmény

A középső Polgár leány, Zsófia 2008-ban emlékezetből megörökítette Fischert. Az arckép egyik fele a fiatal bohémot ábrázolta, a másik a morózus, idős férfit.

Az alkotás becsült értéke 5000 dollár, vagyis 1,5 millió forint.

A nagymarosi napok során kivesézték a Fischer-féle random sakkjátékot. Ennek lényege az, hogy a tiszteket a hátsó vonalon tetszés szerinti sorrendben állíthatták fel.

– Persze én sem szégyenkezem a magam csillagsakkjával – jegyzi meg Polgár papa. Természetes lenne, tör ki belőlünk a hétköznapi ember, vajon  Fischer fizetett-e a nagymarosi hetekért?

– Bár Svájcban dollármilliói vol­tak a bankban, nem kértem pénzt, igaz, ő se ajánlott fel semmit – válaszolja László.– Ké­sőbb a szovjet Anato­lij Karpov titokban Nagy­maroson készült Judit lá­nyom társasá­gá­ban az indiai Viswana­than Anand el­leni vb-döntőjére. Nos, Tolja sem fizetett...

Jegelt ötmillió 

Fischer a sakksport tizenegyedik világbajnoka, 1972 és 1975 között őrizte a címet, amelyet 1972-ben Reykjavíkban a Szpasszkij elleni páros meccsen aratott sikerével – 12.5:8.5 – szerzett. Ezért 156 250, vagyis mai értéken 46 millió forintnak megfelelő dollárt vett fel. A visszavágót 1992 őszén játszották, arra a Jugoskandik Bank ötmillió dollár (1,5 milliárd Ft) prémiumot ajánlott, a győztes Fischer markát 3,5 millió (1 milliárd Ft) ütötte. Az amerikai előzetesen a City Bank svájci központjába várta az összeget, de az késett. Utóbb kiderült: a végül a magyar–jugoszláv határon keresztül bőröndben átcipelt összeg Fekete János MNB-elnökhöz érkezett, csakhogy egyik embere két hétre „jegelte”, és a kamatot zsebre vágta.

Elfogatóparancs

Az említett, Szpasszkijjal váltott jugoszláviai partik közben Fischer arról értesült, az Egyesült Államok ellen cselekedett azzal, hogy a kis-jugoszláviai embargót megsértette, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Annak szövegét új­ság­írók előtt felolvasta, a papírt leköpte, széttépte, szemétkosárba hajította.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089698_auto_resized.png
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711677012
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083736_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Így omlik össze a hatalmas híd, miután nekimegy egy nagy hajó + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083461_auto_resized.png
metropol.hu

„Gáborékat hagyd békén! Neki is jár a boldogság” – Tóth Gabi válaszolt a provokálónak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711677012
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087361_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Tériszonyosok kerüljék Európa új, legmagasabb tibeti függőhídját!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711677012
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/WsoYEn1w5pxLhbF3IHK3jO3YmxbGBMo-luDWfztoiiU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyZjI5M2U4MjZjYjRkZGNhYWY0NjdmMzA0ZTk2MWJi.jpg
IMÁDAT

"Hiányozni fognak ezek a társak" – Szoboszlai Dominik meghatottan búcsúzik

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/FXaninBQcvRCcSsPW5z9S42HV4TbjpHbDGsidf2pjVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiMjc5MmMzMjcxOTRkYjU5Yjg3M2U0YTIxYmI4NzE2.jpg
Visszatérés

Visszatértek a Liu testvérek: bejött, amire mindenki számított