Bienerth: Minden rendben az úszásban - interjú

Három hónapja Bienerth Gusztáv vezeti a MÚSZ-t, ám a sportágban egymást érik a botrányok, most éppen pedofíliával gyanúsítják Tóth Ramont. 

Három hónapja Bienerth Gusztáv vezeti a MÚSZ-t, ám a sportágban egymást érik a botrányok, most éppen pedofíliával gyanúsítják Tóth Ramont. 

Három hónap múlva vizes vb, de a sportág ismét botrányoktól hangos. Jól végzi a munkáját?

Ez a világ és az ország egyik legnépszerűbb sportága. Természetes, hogy folyamatosan rivaldafényben van a magyar úszás. Sajnálatos az illető esete, akire utal, de ez egy hét évvel ezelőtti történet. Azt viszont mindenki láthatja, hogy a szövetség nem habozott, mindent megteszünk, hogy az ügy végére járjunk.

Mit takar a minden?

Azonnal felállítottunk egy vizsgálóbizottságot, amelyben a szakma, a jogi háttér szereplôi és az ENSZ szakosított szervezete, az UNICEF magyarországi gyermekjogi igazgatója is részt vesz. Nagyon bízom benne, hogy fény derül az igaz­ságra.

Mikorra várható eredmény?

Záros határidőn belül. A vizsgálóbizottságon kívül a rendőrség is nyomoz az ügyben. Úgy gondolom, április végére választ kapunk arra, hogy az edző bűnös-e vagy sem.

Bienerth Gusztáv egyáltalán nem tart attól, hogy regnálása a közgyűlés előtt véget ér © MTI, Bors

Ön tudott az ügy kirobbanása előtt a fotókról?

Nem.

A sajtóból értesült?

Nem. Mielőtt nyilvánosságra került az ügy, kaptam egy levelet, amelyben megfogalmazódtak konkrét vádak, ezt követően publikálta a sajtó a történteket.

A MÚSZ szivárogtatta ki?

Nem. De amint értesültem róla, rögtön elrendeltem a vizsgálatot.

Miért van az, hogy a Duna Arénát gyakorlatilag csak Katin­káék használhatják?

Ez nem igaz. Az úszókomplexumot jelenleg Hosszú Katinka klubja, az Iron Corporation, Darnyi Tamás növendékei…

Már megbocsásson, de egy mobil medencében…

Előbb hadd fejezzem be! Szóval ők, továbbá a magyar válogatott tagjai, a vízilabdázók és a szinkron­úszók használhatják. Május 1-jétől pedig valamennyi úszó a versenymedencében készül a vb-re.

Kinek és mennyit fizet Katinka iskolája a bérlésért?

Én nem az Iron Corpora­tiont, hanem a MÚSZ-t képviselem.

Nagykövet lett Cseh Laci

Jövő péntektől hétfőig a budapesti Tüske uszodakomplexumban rendezik meg az iskolai úszó-vb-t, amelyen tizenhét ország csaknem háromszáz versenyzője vesz részt. A 15–18 éves korosztályokban hatfős iskolai és válogatott együttesek versenyeznek az összesített csapatkupáért. Nemenként és kategóriánként kilenc egyéni és két váltóverseny szerepel a programban. Az esemény nagykövete a négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László.

Meg a vb szervezőbizottságát. És így sincs rálátása, milyen feltételekkel béreli Hosszú az uszodát?

Nincs. Nem én vagyok a Duna Aréna tulajdonosa és üzemeltetője. Annyit tudok mondani: a magyar válogatott tagjai ingyen használják az uszodát most és a vb-re történő felkészülés alatt is.

Ha egy ember kilép az elnökségből, abba belebukhat. Számít rendkívüli közgyűlésre?

Nem. Akik követik az úszószövetség körüli fejleményeket, pontosan tudják, hogy az elnökválasztást követően többen távoztak a testületből. A jelenlegi tagok közül már senki nem mond le. A fennmaradó helyeket május 21-én betöltik, és így kiegészül a MÚSZ elnök­sége.