Az NB I-ben nem kötelező nyelveket tanulni

A magyar futballakadémiák növendékei angol- és németnyelv-oktatást kapnak. Az NB I-es játékosoknak viszont nincs kötelező nyelvtanítás.
A magyar futballakadémiák növendékei angol- és németnyelv-oktatást kapnak. Az NB I-es játékosoknak viszont nincs kötelező nyelvtanítás.

Kleinheisler Lászlónak a némettel, Balogh Norbertnek pedig az olasszal gyűlt meg a baja, amikor a télen a Werder Bremenbe, illetve a Palermóba igazolt. Adja magát a kérdés, vajon kapnak-e megfelelő, vagy egyáltalán bármilyen nyelvoktatást a magyar futballisták?

© Fotó: Bors

Le kell szögeznünk, nincs minden veszve, a gomba módra elszaporodott honi akadémiák mindegyikén ugyanis középiskolai szintű nyelvoktatás folyik. Elsősorban angol-, de például a Puskás Akadémia növendékei németórákat is vesznek. A Honvédhoz tartozó Magyar Futball Akadémia 9.-10. osztályos tanulói heti négy, a 11. osztályosok heti hat, míg a 12. osztályosok heti nyolc angolórán vesznek részt. Akik pedig nyelvvizsgát szeretnének tenni, azoknak van lehetőségük magántanárt is igénybe venni.

Az NB I-es profi csapatoknál már nem ilyen rózsás a helyzet. Miközben a Bremennél Kleinheislernek kötelező németórákat vennie, a magyar élvonalbeli csapatoknál nincs előírt nyelvoktatás. Sem a magyar, sem a külföldi futballisták részére. Próbálkozások voltak ugyan, de nem állták ki az idő próbáját. Újpesten mindenkinek angolul kellett tanulnia, míg az FTC-nél a külföldieket tanították magyarra, ám tudomásunk szerint jelenleg mindkét klub beszüntette a tanítást. A legtöbb csapattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a futballisták némelyike önszorgalomból jár nyelviskolába, de erre senkit sem köteleznek.

Összességében azért a külföldi edzők angol utasításait ma már szinte minden magyar futballista megérti.