Amerikában hajt a dobogóra Németh Nándi

Miután 48,76 mp-cel, a világ idei 10. legjobb idejével – egyúttal magyar rekorddal – nyerte meg a 100 gyors felnőtt magyar bajnoki címét az egriek 17 éves úszója, Németh Nándor, okkal feltételeztük, hogy nyitva az útja a nyári budapesti vb-re.

Ám Sós Csaba kapitány nem őt, hanem Bohus Richárdot és Kozma Dominiket nevezi ezen a távon. Csakhogy nem a szövetségi kapitány, hanem Németh egyesületi mestere, Plagányi Zsolt hozta meg a döntést. Márpedig a szakértelme megkérdőjelezhetetlen, mások mellett klasszisunk, Cseh László felkészítéséért is felelős.

© MTI

– Nándi ideje alapján tényleg logikus lenne, ha indulhatna a vb-n. Ám a torna két utánpótláskorú világverseny közé ékelődik, és rövid idő leforgása alatt képtelenség háromszor csúcsformába hozni őt. A Duna Arénában így is láthatjuk, hiszen a jelenlegi állás szerint négy váltószámban is érdekelt lesz – nyilatkozta lapunknak Plagányi, aki Törökbálinton irányítja a tinédzser edzéseit. És amúgy már előzetesen tudta, hogy nagy időt ér el. – Előzetesen mondtam is többeknek, és lám, igazam lett – tette hozzá.

Plagányi úgy döntött, előbb az izraeli Netanyába kiírt ifjúsági Eb-n (június 28.–július 2.) bizonyíthat Németh, majd a budapesti felnőtt vb-n (július 23–30.) csobban vízbe, végül Indianapolisban az ifi vb (augusztus 23–28.) zárja a sort.

– Utóbbi versenyen a legjobb amerikai tinédzserekkel veheti fel a versenyt 100 gyorson, és ezen a távon akár dobo­gós helyezést is elcsíphet – magyaráz­ta a tréner. Általános a vélekedés: sokat fogunk még hallani erről a srácról.

Hargitay: több riói aranyunk lehetne

Kényes kérdésekre válaszolt a Csisztu 24 tegnap esti adásában az úszók korábbi kapitánya, Hargitay András. Az egykori világ- és Európa-bajnok úszó úgy véli, hogy a riói olimpiai aranyérmek száma eggyel több lenne, ha Shane Tusuppal beszélőviszonyban lettek volna, és Hosszú Katinka a váltó helyett inkább egyéniben indul.

© Czerkl Gábor

– Tudomásul kell venni, hogy a magyar úszósport pillanatnyilag Katinka körül forog, és ha ő változást akar, akkor azt nekem is el kellett fogadnom – mondta a tisztéből az év elején távozó szakember. Hargitay kitért arra is, hogy a Kiss László-ügyben egyáltalán nem az egykori úszókapitány volt a célpont, hanem Gyárfás Tamás.