Alkoholista anyja miatt lett sztárfocista

Dele Alli nyurga, egy-két tetoválás díszíti, és pofátlanul fiatal. Ám a nigériai származású focista élete cseppet sem szokványos.
Dele Alli nyurga, egy-két tetoválás díszíti, és pofátlanul fiatal. Ám a nigériai származású focista élete cseppet sem szokványos.

A Tottenham Hotspur 19 éves játékosa tavaly került az első osztályú klubhoz, előtte a Milton Keynes Dons együttesében futballozott, ahol 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között. Ötmillió fontért szerződtette a Spurs, és úgy tűnik, hogy nagyon jó vásárt csinált vele, azóta a felnőttválogatottban is bemutatkozott a csatár.

Akinek életútja cseppet sem szokványos. Anyja Denise négy gyermeket szült, mindegyiket másik apától, Dele Alli apja a nigériai Kenny volt. Denise-nek gyerekkorától gondjai voltak az alkohollal, képtelen volt ellátni a gyerekeit. Saját elmondása szerint gyakran jártak kint náluk a családvédők, de mégsem vették el tőle a gyerekeket, pedig indokolt lett volna.

A kiskamasz 11 évesen került a Dons akadémiájára, de egyre nehezebben oldották meg, hogy eljárjon az edzésekre és meccsekre, ezért Denise önként mondott le saját fiáról és küld­te nevelőszülőkhöz, csak hogy a gyerek karrierjét ne hátráltassa.

– A környéken az összes kölyök elkallódott, nem ilyen sorsot akartam neki – mondta. – Éreztem, hogy a foci kiugrás lehet a számára, szerettem volna, ha meg tudja valósítani az álmát. Mindig nézem a mecs-cseit a tévében, tudom, hogy a lehető legjobb döntést hoztam, még ha akkor fájdalmas is volt.

A fiú nem feledi, hogy honnan jött, anyagilag nagy mértékben támogatja anyját és testvéreit, szerencsére van miből: heti nyolcmillió forintnak megfelelő összeget keres, jövőre minimum duplájára nő a jövedelme.