A tao nélkül összeomolhat a magyar sport

Az Európai Bizottság kezében van a magyar sport sorsa. Hazánk ez év június 30-ig kapott engedélyt az EU-tól az úgynevezett tao-támogatási rendszer működtetésére. A hír24.hu összesítése szerint 2011-es bevezetés óta az állam 415 milliárd forint társaságiadó bevételről mondott le a sportszövetségek és klubok javára. Mint ismert a nyereséges cégek adójuk bizonyos százalékát, ahelyett, hogy az államkasszába fizetnék, sportszervezeteknek adhatják. Az évi mintegy 100 milliárdos mínusz beláthatatlan következményekkel járna, márpedig Brüsszel jóindulatán múlik, a magyar sport továbbra is tejben-vajban fürödhet-e.

Csupa „nyeretlen kétéves” alkotja a Puskás Akadémia felnőtt csapatát, amely utánpótlásnevelés címszó alatt évente 2 milliárd forint tao-támogatáshoz jut © pfla.hu

A TAO-támogatás mértéke (milliárd forintban)

2011-ben 38,6

2012-ben 58,1

2013-ban 61,2

2014-ben 70,1

2015-ben 87,7

2016-ban 99,2

Sportágakra lebontva jutó összes TAO-támogatás (milliárd forintban)

Labdarúgás 191,1

Kézilabda 92

Kosárlabda 57,4

Vízilabda 46,1

Jégkorong 28,3

– Ha beszüntetik a tao-t, akkor a kormány vagy a saját kasszájából teszi be az ágazatba a hiányt. Vagy nem teszi be, és véget érnek a boldog békeidők – mondta lapunknak Dénes Ferenc sportközgazdász. – Kérdés, hogy Brüsszel döntéshozatalában szerepet játszanak-e azok a tények, hogy az utánpótlás és infrastruktúra fejlesztésre fordítható pénzek nyilvánvalóan átszivárognak a versenysportba, hogy a kedvezmény igénybevétele leginkább szimpátia alapján dől el, semmit nem kell letenni az asztalra, hogy hozzá lehessen jutni, elég ha valaki ismer valakit. Egyértelmű, hogy a tao-nak rendkívül fontos pozitív hozadéka van, ám egyúttal versenytorzító hatása is – tette hozzá Dénes. Ennek legszembetűnőbb példája a Puskás Akadémia, ahová utánpótlás címszóval költöttek el tízmilliárdokat, ám ehhez képest az NB II-es csapatban saját nevelés alig akad.

– A 2017-2018-as időszakra április 20-ig lehet kérvényeket benyújtani, tehát nem egyik napról a másikra fogy el a pénz. De ha eddig senki nem foglalkozott a jövővel, a fennmaradt idő kevésnek tűnik, hogy felkészüljünk a tao nélküli működés kidolgozására – magyarázta Dénes, aki nem tudja, milyen döntés születik. – Ez külpolitikai kérdés, amire nincs rálátásom. Ám ha a színházak esetében Brüsszel engedékeny volt, talán a sport kapcsán ugyancsak az lesz.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a tao-nak versenytorzító hatása van, ám ha az Európai Bizottság beszünteti, az egyetemes magyar sport komoly bajba kerülhet © Vaskó Tamás