80 év után először nem közvetíti az olimpiát a rádió?

Megtörténhet, hogy az 1936-os berlini olimpia óta az augusztus 5-én rajtoló riói lesz az első, amelyikről nem hallunk magyar rádióközvetítést.
Megtörténhet, hogy az 1936-os berlini olimpia óta az augusztus 5-én rajtoló riói lesz az első, amelyikről nem hallunk magyar rádióközvetítést.

A helyzet napról napra változik az MTVA-nál. Úgy tudjuk, az eredeti tervek szerint százfős magyar televíziós-rádiós küldöttség utazott volna az augusztus 5-én kezdődő brazíliai játékokra, ám ennek összlétszámát megfelezték.

Az MTVA működésére az idén nyolcvanmilliárd forintot fordítanak, de ez is kevés ahhoz, hogy központi tévéstúdiót állítsanak fel odakint, ehelyett Budapestről az M4 Sport stábja fogja össze a közvetítéseket. A brazíliai sporteseményekről kilenc, úgynevezett mobil tévés brigád – M1-es és M4-es – küldött volna anyagokat, ám számukat hatra csökkentették – a takarékosság jegyében.

Ennél is nagyobb érvágás, hogy – olybá tűnik jelenleg – 1936, azaz Berlin óta a Rio de Janieiró-i lesz az első olimpia, ahonnan nem hallunk rádiótudósítást. Ez nem azt jelenti, hogy a hallgatók nem kapnak közvetítést, hanem hogy off tube-módszert alkalmaznak, ami annyit tesz: a szpíkerek a Budapestre érkező tévéképet nézve próbálják meg eljátszani, hogy kint vannak az olimpián…

A rádiósok mellőzésén amúgy nincs mit csodálkozni, ugyanis úgy hírlik, az MTVA-vezetés leg­újabb, általános stratégiai elképzelése az, hogy közszolgálati rádióra nincs szükség, elég a tévé. Ezek alapján az sem lephet meg senkit, hogy az MTVA leendő kiküldöttei még nem is akkreditáltak, a szállásokat viszont lefoglalták, azok egy részét vissza kell mondani.

© © MTI

További nehézséget jelenthet, hogy Héder Barna MTVA-s sportigazgatónak egyéb elfoglaltsága is lesz odakint, hiszen ő a riói vívóversenyek világszerte törté­nő zökkenőmentes sugárzá­sáért felelős nemzetközi tévés specialista…

Mindezek kapcsán írásban kérdeztük Hédert, aki eddig nem válaszolt felveté­seinkre.

Nagyon sokba kerül a kiutazás

A kiküldendő 50 magyar tévés (rádiós?) kiutazásának hozzávetőleges költségvonzata:

Utazás 700 000/fő
Szálloda 3 000 000/fő
Egyéb kiadások (napidíj, dologi, stb.) 2 000 000/fő

Ez a stábot tekintve mindösszesen: 285 millió forint.