3 magyar jut a csúcsra Rióban

Három sportolónk is rekordot állíthat be Rióban azzal, hogy a hatodik olimpiájukon vesznek részt. Ez eddig magyarként csak Gerevich Aladárnak sikerült.
Három sportolónk is rekordot állíthat be Rióban azzal, hogy a hatodik olimpiájukon vesznek részt. Ez eddig magyarként csak Gerevich Aladárnak sikerült.

Gerevich Aladárnak több is összejöhetett volna, ha nincs a második világháború, amiatt ugyanis két olimpiát nem rendeztek meg. Ám így is elmondhatta magáról, hogy 1932 és 1960 között hat játékon volt ott, nem mellékesen nyert hét aranyérmet. A női rekorder Rejtő Ildikó, ő 1960-tól 1976-ig öt olimpián vett részt, 64-ben Tokióban győzött is.

Ritka, hogy az ilyen különleges rekordokat beállítják, megdöntik, arról nem beszélve, hogy egyazon olimpiai évben adják át a múltnak mindkét rekordot, ráadásul egyszerre három sportoló érintett: mindhárman hatodik olimpiájukon lesznek ott.

Gádorfalvi Áron szörfversenyző jóval kisebb költségvetés mellett űzi sportágát, mint a világ élmezőnye, edzősködéssel, táborok szervezésével egészíti ki a felkészüléshez szükséges büdzsét. Mindezek ellenére jó eredményre számít Rióban: végre az első tíz között szeretne végezni egy olimpián.

Kammerer Zoltán a kajaknégyes tagjaként bizonyíthat Rióban. A 38 éves, háromszoros olimpiai bajnok szerint a magyar egység a legkiegyensúlyozottabb, mert ugyan az elmúlt években szinte minden világversenyt más ország négyese nyert meg az olimpiai távon, de csak a magyar egység tudott mindig az élmezőnyben végezni. Ebben jelentős szerepe van neki is, mint vezérevezősnek.

Mohamed Aida nemcsak beállít rekordot, de meg is dönti Rejtő Ildikó csúcsát. A kétgyermekes családanya – aki a napokban ünnepelte negyvenedik szülinapját – jelentősen átalakította a felkészülését lányai születése után, sokkal több időt fordít a regenerációra és az edzésterhelésből is visszavett, újabban gyógyfürdőben piheni ki a fáradalmait.