Sport

Kű Lajos 58 perce a mennyországban – interjú

szs

Létrehozva: 2021.06.22.

Mostanság sokan hívták Bruges-ből telefonon Kű Lajost, és emlékeztették arra, hogy a régi Wembley-stadionban a Liverpool ellen futballozott a labdarúgó BEK-döntőben.

Forrás: Nemzeti Sport

Magyarok is gratuláltak az 1978. május 10-iki BEK-meccséhez? – kérdeztük a 72 éves Kűt.

Néhány barátom igen. Igaz, 58 percet játszottam az FC Bruges együttesében, és kikaptunk 1-0-ra az angoloktól, de a BEK-döntő az ugye BEK-döntő.

Főleg azért, mert önnek akkoriban börtönben kellett volna ülnie.

Így igaz, a Népszabadság azt írta, hogy lopás miatt elítéltek.

LONDON MÉGSEM CSÚCS

Mondja, a BEK-döntő pályafutása csúcsa?

Egy kellemes emlék, de az 1972-es év más miatt emlékezetes. A belgiumi labdarúgó-Eb négyes döntőjébe úgy jutottunk ki, hogy a negyeddöntőben az erős román válogatottat ütöttük ki. Budapesten 1-1-et értünk el, és a bukaresti visszavágó keménynek ígérkezett.

80 ezer román drukker előtt ez nem csodálandó.

Csakhogy olyan segítséget kaptunk, amire visszagondolva máig elérzékenyülök. A taktikai értekezletre bebocsátást kért, és nyert három erdélyi magyar. Egy hölgy könnyekkel a szemében arra kért bennünket, az akkor még két és fél millió erdélyi magyarért tegyünk csodát. Megtettük. A május 14-i visszavágót 2-2-vel zártuk Szőke Pisti és Kicsi, azaz Kocsis Lajos góljaival.

BELGRÁDI CSODA

Két meccs, két iksz, az összesítésben: 3-3. Mi volt a folytatás?

Harmadik találkozó vagy Isztambulban, vagy Belgrádban. Utóbbit sorsolták ki, és a jugoszláv fővárosban nyertünk 2-1-re úgy, hogy Kicsi a 26. percben megint betalált, majd Szőke a 87. percben „kilőtt” bennünket az Eb-döntőbe.

Ott az első meccs a „nagy barát”, a Szovjetunió elleni 0-1-gyel zárult. Miért?

Mert balszerencsénk volt. A labdabirtoklási arány 70:30 volt javunkra. Aztán egy Konykov-lövésbe Juhász Péter szerencsétlenül ért bele, azzal az öngóllal kikaptunk1-0-ra. A lefújás után az öltözőnket nyugati újságírók özönlötték el, és azzal vádoltak bennünket, hogy lebundáztuk a találkozót.

BÜNTETŐVEL SZÉPÍTETT

A 3. helyért a belgáktól 2-1-re kaptak ki, és az sem volt egy szerencsés 90 percük.

Szó mi szó, fura gólt kaptunk. Egy beadásnál Páncsics Miklós átlépte a labdát, Géczi István kapus is elnézte azt, Paul van Himst pedig betalált. Utóbb Miki és Pista ezt azzal magyarázta, hogy azt hitték, majd a másik szabadít fel. Egy keveset javítottam az összképen, ugyanis 11-esből szépítettem. Bár elúszott a bronzérem, de a 45 ezer forintos fejenkénti prémiumot felvehettük. Az akkoriban egy személykocsit ért.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek