14 akadémistának adott esélyt Van Gaal

Louis van Gaalt sok kritika éri, amiért gyengén muzsikál vezetése alatt a Manchester United, de azt nem lehet vitatni, hogy az akadémistákkal igencsak jól bánik.
Louis van Gaalt sok kritika éri, amiért gyengén muzsikál vezetése alatt a Manchester United, de azt nem lehet vitatni, hogy az akadémistákkal igencsak jól bánik.

Amíg Magyarországon a drágán fenntartott akadémiák növendékeihez bátortalanul nyúlnak az edzők, addig a holland Van Gaal merész húzásokkal rukkol elő, és váratlan helyzetekben is bedob egy-egy fiatalt a mélyvízbe. Amióta a klubnál van, 14 akadémistának adott lehetőséget, egyikük, Marcus Rashford üstökösként robbant be az elitbe: két meccsén négy gólt szerzett.

– Minden klubnál az volt a filozófiám, hogy a fiataloknak lehetőséget kell adni – mondta Van Gaal. – Először csak együtt edzenek a felnőtt csapattal, majd ha elérkezettnek látom az időt, meccsen is bemutatkozhatnak. A felnőtt foci minden szempontból más: fizikálisan, gyorsaságban, taktikában, technikai képességekben kell felnőni hozzá, ehhez azonban idő kell.

Rashford február 25-én, a Midtjylland elleni, 5-1-re megnyert EL-meccsen játszott először (azon a találkozón rajta kívül Regan Poole, Joe Riley és Donald Love is lehetőséget kapott a fiatalok közül), akkor két gólt lőtt, majd az Arsenalnak is vágott kettőt a mindössze 18 éves játékos.

Van Gaal 14 akadémistája közül nem mindenki volt ilyen sikeres, közülük többeket már eltanácsoltak a klubtól, de rajta kívül Andreas Pereira, Cameron Borthwick-Jackson, Fim Fosu-Mensah és James Weir – ő Van Gaal legutóbbi felfedezettje – is nagy reményekkel várhatja az újabb lehetőséget.

Élen a Honvéd

Itthon a Honvéd jár az élen az akadémisták foglalkoztatásában: keretében tíz saját nevelésű fiatal van, köztük 1998-as születésű is (Jelena Richárd), a legutóbbi fordulóban pedig egy másik egykori akadémista, Baráth Botond lőtt bődületes gólt a Fradinak. Az MTK keretében is közel tíz akadémista található, de közülük kevesebben kapnak lehetőséget, mint a Honvédban. Kirívó a felcsúti akadémia kudarca: Sallai Rolandon kívül egy játékos sem jutott el az első csapatig, a kezdőcsapat fele minden fordulóban légiós.

Rashford rekordjai

Rashford hétévesen lett az MU-akadémia növendéke, azzal, hogy február 25-én, a Midtjylland elleni EL-párharc visszavágóján két gólt szerzett, megdöntötte George Best rekordját, ő lett az MU legfiatalabb gólszerzője az európai kupában, aztán azzal, hogy az Arsenal ellen is kettőt lőtt,
ő a Premier League legfiatalabb duplázója (18 évesen, 120 naposan).