11-es: pofátlan volt Messi, vagy csak szemfüles?

Ellentétes véleményt fogalmaznak meg a drukkerek Lionel Messi Celga Vigo elleni büntetője kapcsán. Illik lepasszolni a 11-est vagy sem?
Ellentétes véleményt fogalmaznak meg a drukkerek Lionel Messi Celga Vigo elleni büntetője kapcsán. Illik lepasszolni a 11-est vagy sem?

Lionel Messi a 300. bajnoki gólját szerezhette volna vasárnap este, amikor 3-1-es Barca-vezetésnél büntetőt harcolt ki a Celga Vigo ellen (a vége 6-1 lett). Ám az argentin támadó nem kapura lőtte a labdát, hanem lepasszolta, és az érkező Luis Suárez szerzett gólt helyette.

– Eredetileg nekem szánta, de Suárez jobban helyezkedett – mosolygott Neymar a meccs után. Egyébként kérdéses, szabályos volt-e a gól, ugyanis Suárez már a 16-os vonalán, a büntetőponttól 9,15 méterre lévő köríven belül tartózkodott, amikor Messi a labdához ért. Ám ahelyett, hogy megismételtették volna a büntetőt (mivel gól lett), megadták az uruguayi találatát, így mesterhármast szerzett, és már 39 gólnál jár a szezonban.

A kérdést, hogy pofátlanok voltak-e Messiék, azt a Celta-edző Eduardo Berizzo igyekezett lezárni:

– A Barcelona csatárai tisztelik az ellenfelet, nem voltak sportszerűtlenek – mondta –, csak máshogy végezték el a büntetőt, mint ahogy szokás. Szeretnek minél különlegesebb módon betalálni, ezért látványos a futballjuk.

Luis Enrique, a Barcelona edzője nem lepődött meg a kritikus hangokon.

– A klub filozófiája, hogy minél tetszetősebben focizzunk, ebbe beletartoznak ezek a szokatlan, de szabályos megoldások is – fogalmazott az edző.

A legemlékezetesebb passzolós büntetőt Johan Cruyff és Jesper Olsen adta elő, Ajax Helmond Sport elleni 1982-es győzelmekor szereztek ilyen gólt, de ott Olsen visszapasszolta a labdát a büntetőt elvégző Cruyffnak. T. R.

A legviccesebb büntetők

Joonas Jokinen szaltója: a Baar–Sempach mérkőzésen a futballista a lövés pillanatában egy szaltót is indított, a 11-es bement, a szaltóból való leérkezése is tökéletes volt.

Awana Diab háttal oldotta meg: az Egyesült Arab Emirátusok–Libanon mérkőzésen Diab a nekifutás után megfordult és háttal a kapunak lőtte be a büntetőt.

Ezequiel Calvente a támaszkodó lábbal lőtt: a spanyol–olasz U19-es derbin lehetett látni azt a megoldást, ami azért nem ritka, Calvente nekiszaladt, de nem jobbal, hanem a támaszkodó ballal értékesítette a 11-est