PR Cikkek

Így lesz varázslatos a terasz!

Bors

Létrehozva: 2017.05.09.

A terasz vagy erkély nagy kincs: még ha csak néhány négyzetméteres is, igazi kis oázist varázsolhatunk, akár a nagyváros közepére.

1. A letisztult formák és a natúr fafelületek a legkisebb térben is harmóniát teremtenek. Ha csak talpalatnyi helyünk van, és tetszik a hasonló stílus, törekedjünk az egyszerűségre! Kerüljük a „felesleges” dekorációt, a sokféle burjánzó növény helyett válasszunk inkább csak néhány, de hangsúlyos, valóban dekoratív darabot, s ültessük őket egymással harmonizáló kaspókba. Szerezzünk be helytakarékos bútorokat: falipolcokat, összecsukható és felakasztható székeket, lehajtható kisasztalt, padként is funkcionáló fa vagy műrattan tárolóládát.

Lakás és Kert magazin - keresse a keddi Borsban!

Fizessen elő kényelmesen, online a Borsra: http://www.borsonline.hu/elofizetes

2. Az egyszerű terrakotta cserepeket is divatos kaspókká változtathatjuk, ha lefestjük őket valamilyen élénk színre. Akkor a legszebb, ha előtte fehér festékkel lealapozzuk, ez szépen „kidobja” a fedőszínt. Használhatunk hagyományos festéket, de sprayt is, a végén pedig színtelen lakkal fixáljuk a festést!

LKTipp: Hangoljuk az erkély kiegészítőit egy kiválasztott szín köré! Ehhez igazítsuk a kaspók, a terítő, az ülőpárnák, az esetleges dísztárgyak színét.

3. A hortenziát sokan csak kertben tudják elképzelni, pedig egy nagyobb dézsában a balkonok, kis teraszok arisztokratikus dísze is lehet. Csodásan illik a romantikus stílushoz, válogathatunk a kék, lila, rózsaszín és fehér változatok között. Kifejezetten szereti az árnyékosabb helyeket, tűző napra ne tegyük! Két fontos dologra kell odafigyelnünk a gondozása során, ha ezeket betartjuk, sokáig gyönyörködhetünk benne. Az egyik, hogy savanyú talajba ültessük, különben kipusztul, vásároljunk számára speciális rododendron-virágföldet! A másik fontos tudnivaló, hogy a hortenzia nem szereti a kemény (csap)vizet, ezért összegyűjtött esővízzel vagy felforralt, majd lehűtött vízzel öntözzük!

4. Ha nem is tervezünk nagy étkezéseket, az erkélyen is szükség van valamilyen lerakó asztalkára. Kis helyre tökéletes egy ilyen keskeny, padszerű alkalmatosság, amely nagy segítséget nyújt a balkonkertészeknek az ültetés, növénygondozás során is, ráadásul kevés helyet foglal.

5. Helytakarékos megoldás, ha sok helyet foglaló és nehezen mozgatható támlás kerti bútor helyett az erkély rácsára akasztott párnák látják el a háttámla szerepét. Az ülőalkalmatosság akár egy erős tárolóláda vagy egyszerű pad is lehet, a párnákat pedig magunk is elkészíthetjük, vagy egy-egy ülőpárnára varrhatunk praktikus akasztókat.

6. Különösen a zsúfolt lakónegyedekben, társasházaknál jelent problémát életterünk, erkélyünk elszeparálása. A kíváncsi tekintetek ellen sokféleképpen védekezhetünk, például erős, UV-álló vászon takarással, keskeny fa kerítéselemek felszerelésével, vagy – ahogy a képen is látható – nádfonattal. Az utóbbi nem tartós, de olcsó és rugalmasan, könnyen rögzíthető megoldás. Aki nem szereti a natúr nád természetes megjelenését, fesse le fehérre, így jól illik a modern vagy romantikus stílusban kialakított erkélyekhez.

7. Nem mindenki kedveli a virágpompát és a harsány színorgiát, ők válasszanak bátran visszafogott, a leveleikkel vagy a habitusukkal díszítő növényeket az erkélyre! Nem baj, ha minden zöld, hiszen a zöldnek is rengeteg árnyalata van, a hamvas ezüstös árnyalattól a haragos mélyzöldig.

Nyáron jól mutatnak például kültérben is az olyan megszokott szobanövények, mint például a magasba szökő levelű anyósnyelv (Sansevieria), egyszerre praktikusak és mutatósak a különböző fűszernövények, de akár díszfüveket is ültethetünk egy-egy nagyobb kaspóba. Sőt, kis fácskákkal (olajfa, japán juhar, díszalma, stb.) is különlegessé tehetjük a teraszt vagy a balkont. 

8. Látványos, ha a terasz vagy erkély egy sarkába azonos színvilágú növényeket ültetünk. Szerencsére hatalmas a választék, akár a sárga, a fehér, akár a kék, a piros, vagy a rózsaszín áll közel hozzánk. A képen például nagyfejű, sötétnarancs rézvirág, csoportosan ültetett lángvirág, többféle kisvirágú petúnia, egy különleges kardvirágfajta, valamint egy dézsában nevelt ribizlibokor teremti meg az összhangot. A hatást fokozhatjuk, ha a kaspókat és egyéb virágtartókat is ennek alapján válogatjuk össze.  

9. Csupa szín ez az eklektikus kis erkély, amely berendezésének minden darabja innen-onnan összeszedett emlék. A régi szőnyeg például a lakásban már megszolgálta az idejét, de itt még jó szolgálatot tesz, az aranyszínű kis asztalka a bolhapiacról származik, akárcsak a két kisszék, amelyek hajdan talán egy gyerekszobában állhattak. A többi apróságot mind „hirtelen felindulásból” választotta ki az erkély tulajdonosa, aki kényelmes beszélgetősarkot alakított ki a nagyvárosi társasház kis balkonján.

10. Elegáns környezet a reggelihez, egy kis baráti csevegéshez vagy olvasgatáshoz ez a kék-fehér erkély. Az összecsukható fehér fém bútorok strapabírók, a pad pedig egyben elrejti az összes párnát és más holmit az eső elől vagy a téli szezonra. Érdemes megfigyelni venni a kék árnyalatainak következetes alkalmazását; a párnák mellett a rongyszőnyegen, a szalvétákon, de még a virágok színében is megjelennek. A kék-fehér egyébként a mediterrán világ megszokott párosa, amely a nyári forróságban friss, hűs hatást kelt.

LKTipp: Kombináljuk a sötétebb kék árnyalatokat türkizkékkel!

11. A függő kaspók mindenhol jól mutatnak, s nemcsak szépek, de a helyet sem foglalják, ami nagy előny ott, ahol minden négyzetcentiméter számít. Akár egy régi fonott kosár is átlényegülhet csodás virágkosárrá, ha erős fóliával alaposan kibéleljük, s abba ültetjük bele a növényeket. Felakaszthatjuk lánccal vagy vastagabb kötéllel, csak arra figyeljünk, hogy szélvédett sarokba kerüljön.

12. Ha nincs kifejezett teraszunk, egy kis elkerített részen is hódolhatunk a zavartalan, fejedelmi pihenésnek. Néhány kész kerítéselemmel választhatjuk le az ehhez szükséges néhány négyzetméteres területet, amelynek deszkákból ácsolt padlója ideális egy szőnyeg és egy matrac vagy babzsákfotel elhelyezéséhez. Egy kerti napernyő és sok-sok zöld növény teremt hívogató oázist, ahol jól esik megpihenni egy jó könyvvel és egy nagy pohár limonádéval... 

13. Ha a „kert” tényleg nem más, csak egy keskeny erkély, akkor sem kell lemondanunk a sok növényről. Ez a házilag ácsolt, érdekes formájú falipolc önmagában is díszít, és sokféle zöld növénynek helyet ad. Ha széltől védett helyen van és végérvényesen beköszönt a jó idő, bátran kiköltöztethetjük ide az ellenállóbb szobanövényeinket is.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161455_auto_resized.jpg
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714045812
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161333_auto_resized.jpg
life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161374_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Belobogtatta a lengyel elnök az atomfegyverek telepítését, meglepő, honnan érkeztek erre kritikák

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714045812
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zzpfRNBo9hCR4S0Zl-4qtRlqu23KlgIrFGOzpHdSBSQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.jpg
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/aaBB8Vj1S-zPQE64F5myYQM7cG5Ev9lLwrjvgqeW4u8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwOTQ4MzFhN2ZlNTQyMThiYWI1MjJiYzgzOWY3ZTc0.jpg
PR Cikkek

Fedezze fel a ragyogó mosoly lehetőségeit! (x)