PR Cikkek

Életre kelt falak

Bors

Létrehozva: 2017.07.18.

Egy aprólékos kézi falrajzzal kezdte, hogy feldobja albérleti szobáját, ma pedig már számos lakást díszítenek Szabó Szonja  falfestései. Amikor fest, azt sem veszi észre, hogy fél napja nem evett, nem ivott.

Bármilyen jól hangzana, nem mondható el, hogy az iskolai rajzszakkörből egyenes út vezetett volna a művészi falfestéshez Szonja számára. A fiatal lány marketing szakon tanul éppen a mesterdiplomájáért, de napjai nagy részét már a falfestés tölti ki.

Festék és pszichológia

„Amikor odaállok a fal elé, a mindent túlagyaló, kattogó agyam szinte kitisztul. Olyan flow-élmény jár át, annyira belemerülök  a festésbe, hogy gyakran azt veszem észre, az sem tűnik fel, hogy fél napija nem ittam, nem ettem – mondja Szabó Szonja, aki „Art by Heart” néven nemrég indította be vállalkozását. Elsősorban az alkotás öröme motiválja, s persze az önkifejezés, amit akkor is átél, amikor konkrét megrendelésre dolgozik. Ilyen azonban csak az esetek nagyjából fele, a többi ember nem határozott elképzelésekkel fordul hozzá, hanem közös gondolkodás eredményeként születik meg, mi kerüljön a lakás falára. „Szeretem, amikor szabad kezet kapok, de már a színvilág kiválasztása, összeállítása is komoly és kreatív feladat. Az emberek gyakran nem tudják elmondani mit akarnak, próbálnak hangulatokat, érzéseket megfogalmazni, mutatnak néhány képet, nekem ahhoz kell kiválasztani a megfelelő színeket. Ehhez nagy bizalom kell, nem biztos, hogy én a saját lakásomban megengedném ezt egy vadidegennek...”, mondja Szonja. Vallja, az az érzés, amely akkor tölti el, amikor meglátja a megrendelő elégedett arcát, jó időre feltölti.

Ahhoz persze, hogy ez így történjen, nemcsak kézügyesség kell.

„Állítom, hogy a munkám 80 százaléka pszichológia, s csak a maradék 20 a tényleges falfestés. Rá kell hangolódnom a megrendelőre, kitalálni, rávezetni, hogy valójában mit szeretne. Fontos, hogy érezzem, hosszú távon is szeretni fogja a látványt, hiszen nekem sem mindegy, milyen érzésekkel néz rá minden nap. Különösen nehéz, hogy hiába mutatok rajzokat, sokan egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy fog mutatni az adott minta a falukon, s nagyon nehezen döntenek”, árulja el Szonja.

Fél évig telt a fal

Mesél a kezdetekről is, arról, hogy egy alkoholos filc indította el új pályáján.

„Az albérletben, ahol laktam, ronda, kék fűrészporos tapéta volt, amit nem bírtam nézni. Először átfestettem fehérre, majd úgy éreztem, kívánkozik rá valami minta, s elkezdtem filccel dekorálni. A nagy belmagasságú polgári lakás 12 négyzetméteres falfelülete pedig lassan megtelt virágokkal, indákkal, kanyargó motívumokkal... „Fél évig készült, kisebb-nagyobb megszakításokkal; volt, hogy két hétig nem néztem rá, máskor két napig csak rajzoltam és rajzoltam... Közben kitapasztaltam, milyen filccel érdemes festeni, amit könnyű kezelni és a fényt is jól bírja. Nagyon aprólékos munka volt, s közben rádöbbentem, mennyire kikapcsol ez a fajta alkotás, teljesen megszűnik számomra a külvilág közben”, meséli Szonja.        

Falfestményei mindegyike egyedi, s bár többen próbáltak az elkészült falak fotói alapján pontosan ugyanolyat kérni tőle, de nem vállalta. „A munkáimnak éppen az a varázsa, hogy nincs köztük két egyforma, teljesen helyszínre és egyénre szabhatók. A fekete-szürke, vonalas rajzzal kombinált világtérképem például nagyon népszerű, de abból sem tudok egyformákat festeni, többedszerre biztosan nem lesz ugyanolyan. Ez elvenné az élvezetet, az alkotás örömét is tőlem.”

Szonja a nagyobb felületekhez sima diszperziós falfestéket, az aprólékosabb mintákhoz akrilfestéket használ. Az előbbit maga keveri ki – állítja, ez a munka egyik legélvezetesebb része, nem engedné át másnak –, akrilfestékből pedig millió gyönyörű árnyalat kapható.  A vonalas rajzok filccel készülnek, de volt olyan megrendelés – egy füstös hatású fal –, amelyhez Szonja szivacsot is bevetett. Az eszköztárába tartozik még a maszkolószalag is, amely védő funkcióján kívül tökéletesen alkalmas szabályos, geometrikus minták kialakítására. Így történt ez annál a kis lakásnál is, amelynek egyik meglévő, türkizkék falához passzoló modern mintát kértek tőle, ezt játékos háromszögek tucatjaival valósította meg.

Lakás és Kert magazin - keresse kéthetente kedden a Borsban!

Olvasson kényelmesen, fizessen elő a Borsra!

Ihlető természet

Szonja kedvence a szabadkézi falrajz, amikor a minták menet közben pattannak ki a fejéből, szinte vezetve a kezét, és az átmenetképzés, amit szépen megoldani nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Legszívesebben zöldekkel dolgozik, talán azért, mert természetközeli lánynak tartja magát, akit elbűvölnek a természetes árnyalatok, a vidám fűzöld, a ragyogó smaragd, a mély keki, és a minták közül is a növényi motívumok állnak a legközelebb hozzá.

Inspirációt gyakran az internetről gyűjt, onnan küldi az első körös ötletadó képeket a megrendelőknek, amelyek segítenek meghatározni a falfestmény stílusát, hangulatát. Sokszor egy-egy konkrét minta annyira megragadja, hogy alig várja, valakinek egyszer éppen egy hasonló motívumba szeressen bele, s megvalósíthassa. „Találtam például egyszer egy képet egy kisfiús, szuperhős témában berendezett  gyerekszobafalról, amin egy sematikus, kihalt utcarészlet látható. Az utcai lámpák fényét valódi led-izzók adták, a szürkés-feketés, képregényes stílus pedig különleges hangulatot árasztott a kis szobában”, mondja Szonja, akit várakozásaival ellentétben éppen gyerekszobába nem hívtak még festeni. Általában a lakások közösségi tereiben – nappaliban, étkezőben – dolgozik, több megrendelő a hobbiját szerette volna valamilyen formában viszontlátni otthona falán. Így született meg az ereszkedő hegymászót ábrázoló sziluett, a fehér hegycsúcs-rajz, vagy a habokat szelő lendületes úszó alakja.

Szonja egy éve foglalkozik falfestéssel, s bár eredetileg nem erre készült, hobbija egyre komolyabbá növi ki magát. Saját bevallása szerint nem egy türelmes típus, ám mivel családjában és barátai között csupa vállalkozó veszi körül, tudja, 2-3 évet kell várni arra, hogy egy jó ötlet beérjen és megélhetést biztosítson. A holtpontokon párja támogatása lendíti át, családja pedig, bár látja rajtuk az aggódást és a kételyt, örülnek annak, hogy azzal foglalkozik, amit igazán szeret. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162601_auto_resized.jpg
origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714088411
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714088411
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zzpfRNBo9hCR4S0Zl-4qtRlqu23KlgIrFGOzpHdSBSQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.jpg
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/aaBB8Vj1S-zPQE64F5myYQM7cG5Ev9lLwrjvgqeW4u8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwOTQ4MzFhN2ZlNTQyMThiYWI1MjJiYzgzOWY3ZTc0.jpg
PR Cikkek

Fedezze fel a ragyogó mosoly lehetőségeit! (x)