PR Cikkek

2 tipp a gondtalan nyári kalandokhoz (x)

Bors

Létrehozva: 2023.06.15.

A jó idő közeledtével sok minden megváltozik a szokásainkat illetően: eltesszük a téli ruháinkat, és előkerülnek a nyári, lengébb darabok. A tervezett nyaralásokat/kirándulásokat is izgatottan várjuk. A hőmérséklet növekedés a természetre is pozitív hatással van. Egyre zöldebb körülöttünk a táj, a madarak is mintha hangosabban csiripelnének. Június van, csapjunk bele a nyárba!

Miközben lélekben már elképzelhetően a Balaton vagy valamelyik számunkra kedves tenger partján fekszünk, ne felejtsünk el felkészülni egy-két apróságra, ami megelőzhet sok-sok problémát, és segít abban, hogy igazán élvezetessé váljon a nyarunk!  

2 tipp a gondtalan nyári kalandokhoz  Fotó: Pixabay

Fényvédelem minden mennyiségben! 

Miért is kell magunkat annyira védeni a fénytől? A napfény két alkotóelemekből áll: infravörös sugárzás és ultraviola sugárzás. Utóbbit pedig az alábbi részekre bonthatjuk szét: UVA, UVB és UVC sugarak. Az UVC-t nagyrészt az ózonréteg kiszűri. Az UVA sugarak hatolnak be legmélyebben a bőrünkbe, egészen a kötőszövetekig. Ez hozzájárul bőrünk gyorsabb öregedéséhez és a melanoma kialakulásához. Az UVB-re egyszerre tekinthetünk pozitív és negatív hatású sugárként. A bőrrák kialakulásának esélyét növelheti, viszont ennek köszönhetően termelődik a D-vitamin a szervezetünkben és barnulunk le.  

Annak érdekében, hogy a negatív hatásokat elkerüljük, érdemes fényvédő krémet alkalmaznunk. A legnagyobb választékot talán az Auchan akciós újságát lapozva találhatjuk. Hogy ne zavarodjunk bele, melyik fajtát válasszuk, a helyes válasz érdekében először érdemes tisztában lenni azzal, milyen típusú fényvédők léteznek. 

Röviden: vannak a fizikai és a kémiai fényszűrővel ellátott naptejek. Az a különbség köztük, hogy amíg a fizikai visszatükrözi az UV sugarakat, addig a kémiai lebontja azokat. Van még egy adat, amit érdemes néznünk a megfelelő termék kiválasztásánál: az SPF (Sun Protector Factor, azaz fényvédő faktor). Ez a szám azt mutatja meg, mennyivel hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon az adott faktorszámú naptejet használva anélkül, hogy leégnénk. Ez a faktorszám csak az UVB sugárzással szembeni védőhatást jelenti, a szintén káros UVA sugárzással szembeni védelemre nem vonatkozik. Például, ha napvédő krém nélkül 5 perc alatt leégnénk, akkor egy 30 faktoros fényvédővel 30x5 percre, azaz 150 percre tolódik a leégés. Ez az érték az UVB sugárzásra vonatkozik.”  

Példaként itt található néhány adat a leggyakrabban előforduló SPF számokról: “Az SPF 20-as védelmet nyújtó naptejek az UV sugárzás 95%-ától védenek, az SPF 30-as termékek az UV sugárzás 97%-át, míg az SPF 50-es faktorúak az UV sugárzás 98%-át szűrik ki.” 

Érdemes felhívni arra a tényre a figyelmet, hogy a fényvédelem nemcsak nyáron fontos, hanem egész évben figyelnünk kell rá! Azokban az évszakokban, amikor kevesebb a napsütéses órák száma, választhatunk alacsonyabb SPF számmal rendelkező fényvédőt. Nyáron viszont ne felejtsünk el visszatérni a magasabb számú termékekhez! 

Nézzünk körbe a talajon is! 

Természetesen előfordul, hogy nem mindenki vágyik tengerpartra a nyáron, hanem inkább a hegyekben vagy az erdőkben töltené az idejét, például túrázással. Nyáron aktívabbak lehetnek a nyolclábú “barátaink”, azaz a kullancsok. Ez az állat nagyjából 1-4 mm hosszúságú. Leggyakrabban fűszálakon, bokrokon, és leveleken megtelepedve várja, hogy a számára megfelelő áldozat a közelébe kerüljön. Miután megkapaszkodott a ruházatunkon, vagy kisállatunk szőrzetén, felmászik rajta, és elkezdi a táplálkozást, azaz a vérszívást. Az emberekre azért veszélyes ez, mert a fertőzött kullancsok hordozhatják magukkal azt a baktériumot, ami felelős lehet a Lyme-kór kialakulásáért. Néhány óvintézkedés segítségével növelhetjük annak az esélyét, hogy elkerüljük ezeket az állatokat. Ilyen például a hosszú, zárt ruházat viselése, és a megfelelő kullancsriasztó spray alkalmazása. 

Amennyiben ezekre a védelmi lépésekre hangsúlyt fektetünk, gondtalanabbá tehetjük a nyarunkat, bárhová is megyünk kikapcsolódni. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171225_auto_resized.jpg
origo.hu

Körtemelleit és feszes fenekét mutogatja a folyamatosan meztelenkedő álomnő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714469112
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174627_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lehetetlen teszt: az emberek 99 százalékán kifog - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174638_auto_resized.png
hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174948_auto_resized.png
metropol.hu

A 80'-as években minden asszony belé volt szerelmes - felismerhetetlen lett a filmcsillag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175618_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nincs már, aki harcolni akarna Ukrajnában: menekülnek a kényszersorozás elől a határokon át

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27592_resized.jpg?avcount=1714469112
origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172496_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714469112
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175281_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tomboló nyárral búcsúzik az április, de láthatáron a nagy lehűlés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/B1OySesXFVDtrHJ_vOqXZMJLRJGe9VCnhlnd0vawNWo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZiYjViOGVmMTM3MjRlNDI5MzUxNmMyZjUyODIyYTMx.webp
PR Cikkek

Új, műfajokon átívelő koncertsorozatot indít az MVM (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/woAE6jUjR-kVkgi9VB7aI1E_SSAXQMEe1vD5NL5OiwA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.webp
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)