PR Cikkek

Cinket a hajnak és a bőrnek! Így tesz szebbé és egészségesebbé (x)

Létrehozva: 2022.10.25.

A cink nélkülözhetetlen mikroelem, amely kis mennyiségben van jelen az emberi szervezetben. Ennek ellenére rendkívül fontos szerepet tölt be, hiánya és túladagolása egyaránt negatívan befolyásolhatja az egész szervezet működését. 

Forrás: Pixabay

A cinket kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás által juttatjuk a szervezetünkbe, bizonyos esetekben azonban kiegészítő pótlást kell alkalmazni. A megfelelő mennyiségű cink az egészséges bőr, haj és köröm alapvető feltétele. A cinkhiány a leggyakoribb bőrgyógyászati ​​problémák közé tartozik; rendszerint hajhullást okoz, illetve törékeny körmökkel vagy száraz bőrrel jár. 

Az emberi szervezetben 2-2,5 g cink van jelen; hozzávetőlegesen 50%-a az izmokban, 25-30%-a a csontokban található, a többi pedig eloszlik a különböző szövetekben. A napi cinkszükséglet az életkortól és a fiziológiai állapottól, például a terhességtől és a szoptatás időszakától függően változik.  

A cink számos, a szervezetben lezajló reakcióban részt vesz. Jelenléte nélkülözhetetlen a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcseréhez, a sejtfejlődéshez, a genetikai anyag transzkripciójához és replikációjához, valamint a vörösvértestek szintéziséhez. Részt vesz a véralvadási folyamatokban, bizonyos hormonok szintézisében és támogatja az immunrendszer munkáját. A megfelelő mennyiségű cink megvéd minket a megfázástól és más vírusos, bakteriális és gombás fertőzésektől. Nem mellesleg antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ilyen módon csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, érelmeszesedés és rák kockázatát. Az egészségünk védelme érdekében érdemes rendszeresen mérni a vérnyomásunkat, illetve jelentősebb változások esetén konzultálni az orvosunkkal. 

A cink az emberi szervezetben számos fontos funkciót lát el, ezek egyike a megfelelő hajnövekedés és haj állapotának biztosítása. A cinkhiány hozzájárul a szőrtüszők gyengüléséhez, ami a haj növekedésének gátlásához és túlzott hajhulláshoz vezet. Ilyen esetben a haj fénytelenné válik, töredezik. Emellett a cinkhiány a faggyúmirigyek túlzott faggyúkiválasztásához is vezethet, ami hozzájárulhat a korpásodás megjelenéséhez. 

Tudni kell, hogy nemcsak a cink hiánya, hanem a túlzott mennyisége is negatívan befolyásolhatja a szervezet működését. Jó hír azonban, hogy természetes táplálkozás útján gyakorlatilag lehetetlen a túladagolás, csakis a cinktartalmú készítmények túlzott bevitele okozhat ilyen problémákat.  

Noha a cinkhiány egészségügyi problémák okozója lehet, vérvizsgálat és orvosi konzultáció nélkül ne kezdjünk el cinktartalmú készítményeket szedni! A cinkszint növelésének legjobb módja a kiegyensúlyozott változatos étrend. Legnagyobb mennyiségben az osztrigában fordul elő, de megtalálható rizsben, magvakban, gombában, húsban, tojásban, búzacsírában, diófélékben, hüvelyesekben, sajtban, lenolajban és kakaóban is. Az állati termékekben lévő cink sokkal nagyobb mértékben szívódik fel, mint a növényekből származó. Ennek oka a rostokkal magyarázható, amelyek természetes módon nehezítik meg a felszívódást.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181012_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714628710
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181383_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen még nem volt! Kardot rántanak, megvívnak egymással a sztárok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180801_auto_resized.png
hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180773_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714628710
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175595_auto_resized.jpg
travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181083_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714628710
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180694_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megmenthették volna a fiam életét" – 10 órát késett a mentő, belehalt a tini

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ulh7JX0BCTkrNZ6A1-HjMK0APmr6zXsgfJD4Snluds8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEzMmQ0YThmNWU4ZjQwMDM5NzA1MDFhNjFjYzIxMWQx.jpg
PR Cikkek

Hogyan segíthet a Tevékenységeim az Ön vállalkozásának? (x)